skip to Main Content

Витамини и минерали за имунитет

Най-добрите оръжия срещу вирусите са добрата хигиена, спазването на дистанция,  редовният сън, физическата активност и не на последно място – разнообразното и балансирано хранене. Не забравяйте да предоставяте на организма си най-доброто натурално „лекарство“ – подходящата храна! Кои са ключовите витамини и минерали, които ни помагат да поддържаме добре функционираща имунна система?

Витамин C

Първият витамин, за който се сещаме, когато искаме да подпомогнем имунитета си, това е витамин C. Този витамин допринася за нормалното функциониране на имунната ни система и дневната доза, която ни е необходима е само около 40 -70мг. Необходимият прием от витамин С зависи от допълнителни фактори. При тютюнопушене например, се препоръчва прием на по-големи количества. Друга важна подробност е, че този витамин е водоразтворим и не може да бъде складиран в организма, затова се нуждаем от доза витамин C ежедневно.

Въпреки, че някои хранителни добавки съдържат до 1000мг. дневна доза витамин C, в повечето случаи тези допълнителни количества не са ни необходими. Консумацията на разнообразни плодове и зеленчуци е най-добрият начин да си доставите дневната доза. Един портокал съдържа 97мг Витамин C, една ягода съдържа около 11мг, а една сурова чушка около 130 мг.  Д- Райна Стоянова, специалист в Топ Форма, съветва: “Термичната преработка и замразяването на плодовете и зеленчуците водят до загуба на витамина в храните, затова се стремете да консумирате пресни плодове и зеленчуци.

Витамин D

Витамин D – слънчевият витамин, който освен , че подпомага работата на имунната система, намалява риска от развитие на рак на гърдата, диабет и други заболявания. Препоръчителната дневна доза витамин D е около 10мг. Много добри източници на ценния витамин  са скаридите и млякото, подсилено с витамин D, както и яйцата. Рибеното масло е добър източник на витамина, както и животинските продукти като черния дроб, маслото, сиренето и кашкавала. Малко храни съдържат витамин D и то не в много високи количества. Среща се предимно в рибните продукти. С най-високо съдържание са сьомгата, шаранът, скумрията.  

Въпреки че гореизброените храни са добро средство за набавяне на витамин D, най-мощния източник си остава слънцето. Когато слънчевите лъчи достигнат до кожата, започва синтез на витамина. Той бързо се абсорбира в кръвта и може да се съхранява в мастната тъкан, в продължение на няколко месеца. Ако имате възможност, разхождайте се поне по 20 минути дневно на слънце, това ще ви осигури дневната доза витамин D. Проучвания доказват, че употребата на слънцезащитен крем, излагането на слънце през стъкло или на сянка, намаляват ефекта на ултравиолетовите слънчеви лъчи, съответно синтеза на витамин D.

За повечето хора, единственият начин да си набавят този витамин, е да го приемат под формата на хранителна добавка. В случай, че решите да започнете прием на добавки с Витамин D,  е добре да се консултирате със специалист, защото прекомерния прием на този витамин може да бъде опасен за здравето.

Витамини B6 и Е

Други важни за нормалното функциониране на имунната система витамини са B6 и E. Витамин B6 е ключов за поддържането на биохимичните реакции в имунната система и се съдържа в месото, студеноводните риби като сьомга и риба тон,  картофите и бананите. Консумацията на зелени зеленчуци и нахут също ще помогне да си набавите този важен витамин. Необходими са ви около 1,6 мг дневно и при балансирано и разнообразно хранене можете да си осигурите приема на този витамин само с храната.

Друг витамин, който е силен антиоксидант и помага на тялото ни да се бори с възпаленията е Витамин Е. Витаминът се съдържа в олиото, зехтина, ядките, семената, мазните риби, маслините и авокадото. В 100г бадеми се съдържа 25мг витамин Е. Дневното количество, което е необходимо на възрастен човек, е 15мг.

Минерали – Цинк и селен

Цинкът има изключително важна роля за функцията на имунните клетки. Добрата новина е , че цинкът се намира както в животинските така и в растителните хранителни продукти, което прави набавянето му сравнително лесна задача. Най-високи дози цинк се съдържат в агнешкото и говеждото месо, тиквените семки и кашу. Необходими са ни около 8мг цинк дневно, с една чаена чаша  нахут си набавяме и 2.6мг цинк, а в 200г свински котлет се съдържат около 4мг цинк.

Селенът също е ключов елемент за функцията на имунната система и най-лесният начин да си го набавите, е да консумирате зърнени продукти като царевица, ориз, жито. Селенът се съдържа и в месата, слънчогледовите семки и яйцата. Може би най-известния източник на селен е бразилският орех.  В него има много високо съдържание на селен и освен това е богат на ред други полезни минерали, като фосфор, калций и магнезий.

За или против хранителните добавки?

Безспорно телата ни усвояват и използват витамините и минералите най-добре, когато си ги набавяме чрез храната. Когато приемаме хранителни добавки, винаги е налице въпросът до колко веществата в тях се усвояват от организма. Бъдете особено внимателни при прием на добавки с витамин Е и витамин D, защото има състояния, за които тези добавки могат да бъдат противопоказни.

Спечели хранителен режим от Топ Форма

Първите десет преминали теста ще спечелят безплатна едномесечна програма с индивидуален хранителен режим от Топ Форма. Попълнете теста до 02.08.2020


Митове и истини за храненето

Какви за най-често срещаните митове свързани с правилното хранене?
Хранене и Ракови Заболявания,  “Суперхрани” или така наречените функционални храни,
Кето диета – митове и реалност

Back To Top