Здравословни навици

Изграждане на полезни хранителни навици – лесни стъпки

Изграждането на здравословни хранителни навици ще ви помогне лесно и неусетно да поддържате форма и да сте здрави. Няма една формула за промяната, но има няколко лесни стъпки, с които може да си създадете здравословна хранителна рутина, която да е част от вашето всекидневие.

Информирайте се

Преди да започнете да изграждате здравословни хранителни навици, информирайте се. Често използваме израза “здравословно хранене”, но всеки влага различно значение във фразата. Здравословното хранене е различно за всеки, и това е храненето, което не ни създава проблеми, помага ни да сме енергични и здрави. Важно е да разберете кое е правилното хранене за вас и кои са храните, които трябва да избягвaте. Правилната информация ще ви помогне лесно да правите разграничението между нездравословна и здравословна храна.

Започнете с малки цели

Започнете с конкретни малки цели, които лесно можете да осъществите в ежедневието си. Ако искате да започнете да се храните редовно, поставете си за цел да носите всеки ден в офиса ядки или плодове, които да похапвате за следобедна закуска. Колкото по-ясни и лесно изпълними са целите ви, толкова по-голям шанс имате да успеете и да превърнете действията си в положителни навици.

Бъдете постоянни

За да се превърнат действията ви в навик, е нужно повторение. Носете си следобедна закуска в офиса поне 21-30 дни. След този период сами ще усетите, че “автоматично” приготвяте следобедната си закуска за работа, без дори да се замисляте. Дори и да има ден, в който да се отклоните от навика си, не позволявайте това да ви подведе в грешната посока. Продължете от следващия ден, без чувство на вина или провал.  

Вкусно и интересно

Много хора смятат здравословното хранене за скучно и безвкусно и това е основната причина да не успяват да изградят трайни навици за правилно хранене. Здравословният избор много по-лесно ще се превърне в навик, когато е свързан с позитивни емоции. Важно е да се наслаждавате на храната, затова експериментирайте с подправки, научете вкусни здравословни рецепти, опитвайте нови здравословни храни и комбинации.

Направете го лесно

Направете така, че здравословният избор да е лесен и достъпен. Ако имате на бюрото си подготвени плодове или ядки, много по-лесно ще се придържате към навика да се храните редовно, през 3-4 часа. Същото е и с организацията на храненето вкъщи. Ако предварително сте закупили здравословни храни от магазина и сте организирали и планирали храненията си за седмицата, неусетно ще се придържате към правилните решения свързани с избора на храни.

Споделяйте
Винаги е по-лесно, когато имаш подкрепа. Ако споделяте здравословните навици със семейството, приятелите или колегите си, ще имате обща цел и ще си помагате. Какво по-хубаво от това, да споделяте с близките си обща цел, а именно да бъдете по-здрави и щастливи.

Изберете си цел, дефинирайте я и започнете, опитайте!