Съвети за здравословно хранене в офиса

организация на храненето

Работата пред компютъра от 9 до 5 и липсата на движение през деня в комбинация с нездравословна диета може да има много негативни последици. Често, на работното място пропускаме хранене, забравяме здравословните междинни закуски и сме сколнни да похапваме нездравословна бърза храна пред компютъра. И да, навсякъде в офиса има изкушения.

Има някои много лесни начина да организирате деня си така, че да сте в топ форма на работното място. Вижте грешките, които нашите клиенти най-често допускат и ако се припознаете в тях, опитайте се да ги промените с тези няколко лесни стъпки:

Пропускане на закуска – помогнете на метаболизма си, като не пропускате хранене

Често “закуската” ни в офиса е чаша кафе. Важно е да знаете, че кафето на гладно води до повече негативи от ползите му. То е една от най-киселинните напитки и може да причини стомашно-чревен дискомфорт чрез увеличаване на производството на стомашна киселина. Най-добре е, да изпивате първата си чаша кафе след 10:00 часа и никога на празен стомах.

Закуската е едно от най-важните хранения за деня, тя може да е определяща и за работоспособността, не я пропускайте! Закуската повишава способността ни да решаваме проблеми и да се справяме с разнообразни мисловни задачи.

Препоръчително е закуската ви да се състои от три групи храни – белтъчини, пълнозърнести култури и плодове или зеленчуци.  Можете да си набавите белтъчините от яйца, млечни продукти или немазно месо. Мюсли или филийка пълнозърнест хляб са чудесна основа на закуската, а за плод можете да изберете смокини или боровинки, които ще подсладят овесените ви ядки, киселото мляко или мюслите. Вариантите за комбинация на тези три групи храни са многобройни. Импровизирайте!

Едно от най-използваните оправдания за пропускането на закуската е липсата на време сутрин. Но приготвянето й може да бъде бързо и лесно, а и инвестираното време се отплаща през целия ден. Когато нямате време за приготвяне и хапване на сандвич сутрин, можете да избере да си направите смути с кисело или прясно мляко и плодове. Тази закуска, освен, че е бърза за приготвяне, лесно може да се консумира в движение.

Най-добрият начин да започнете деня и да се запасите с енергия и настроение поне до обяд, е балансираната закуска, независимо какви комбинации от храни изберете!

Пийте вода за добър метаболизъм

Дневната доза вода, която трябва да консумирате е около 2.5-3 литра. Дръжте кана с вода на бюрото си или използвайте пиенето на вода за кратка разходка из офиса. Заменете енергийните и газираните напитки с вода. Ако все пак, газираните напитки ви липсват, разнообразявайте с газирана минерална вода, плодова вода или фреш.

Консумацията на повече от едно кафе на ден, би могло да е причина за дехидратация и може да доведе до недоброто усвояване на желязо, което от своя страна може да ви направи разконцентрирани. Неутрализирайте ефетка, като пиете достатъчно течности.

Носете си обяд

Планирането и подготовката на обяда, ще ви осигури здравословно хранене и ще ви спести трудния избор на храна, в стола или в заведение. В никакъв случй не пропускайте обяда, ако имате възможност, не обядвайте пред компютъра. Опитайте се да отделите поне 15 минути за обяд и се насладете на храната. Осъзнатото хранене ще ви помогне да не преяждате. За балансиран здравословен обяд, включвайте в менюто си зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Най-доброто, което можете да направите, е да приготвите обяда си от вечерта. С добре планирано меню, това се оказва не толкова трудна задача. Няколко идеи за лесен за приготвяне обяд, който бързо можете да подготвите от предишната вечер:

Сварени яйца и салата, която само да овкусите на работното място

Пълнозърнест ориз или киноа, към които да добавите пресни зеленчуци

Сандвич с пълнозърнест хляб, сирене и зеленчук

Салатите са една от най-лесните и бързи опции за обяд – експериментирайте с различни комбинации със зеленчуци, месо, семена, нахут, ориз, леща, яйца, подправки.

Опитайте, да носите в кутия за обяд остатъка от вечерята си.

Ако все пак, изберете да обядвате в стола или в заведение, вместо пържени храни, избирайте печени и варени. Избирайте салати без тежки сосове, пълнозърнести хляб и ориз.

Най-често пренебрегвана е междинната закуска.

За да засилите метаболизма си и да си осигурите достатъчно енергия, е важно да похапнете следобедна закуска между обяда и вечерята. Пресни плодове или зеленчуци, ядки, кисело мляко или чаша айран са идеалните междинни закуски. Подсигурете се със здравословни храни на работното място, за да не се изкушавате от вафли и бисквити. Имайте винаги на разположение сурови неосолени ядки, сушени плодове, кисело мляко и пресни плодове.

Планирайте менюто си за седмицата предварително. Така ще имате време да организирате покупките и подготовката и няма да изпадате в ситуации, когато гладът взема превес пред здравословния избор.