Велики пости – как да постим правилно?

Велики пости – как да постим правилно?

Тази година, Великият пост започва на втори март и продължава до Великден. Освен лишение от храни с животински произход – месо, яйца, мляко, по време на първата и последната седмица от Великия пост се забранява и консумацията на мазнини от растителен произход (олио, зехтин). Консумацията на риба е позволена само на 25 март (Благовещение) и на 12 април (Връбница). На разпети Петък (17-ти април), всеки, който е здрав, има достатъчна воля и сили, не консумира нищо – дори и вода. Вярващите свързват истинския пост не само с лишение от храна, но и с покаяние, прошка, изкореняване на лошите мисли.

Защо е важно да постим правилно?

Спазването на постите определено изисква воля, смирение и постоянство. Независимо от това, дали започвате пост от чисто религиозни причини, или от желание да пречистите тялото си, важно е да знаете как да подбирате храните в менюто си. Въпреки позитивите от телесното и духовно “пречистване”, постенето би могло да крие различни рискове за здравето. Затова, не се препоръчва пост при деца, бременни жени и хора със здравословни проблеми.

Постите могат дори  да се превърнат във фактор за натрупване на излишни килограми и влошено здраве. Д-р Райна Стоянова, един от нашите специалисти споделя: Постенето крие своите рискове, а именно- еднообразна храна, недостиг на пълноценни белтъчини, дефицит на желязо, калций и витамини от група В. От незнание, или за да не си усложняват ежедневието, често постещите компенсират отказа от месо, мляко, сирене, масло, яйца с готови сладкиши или изобилие от плодове, което рязко увеличава приема на въглехидрати за сметка на белтъчините и отделно допринася за повишен прием на  лоши трансмазнини и свръхкалории.

Сега можете да поръчате своя индивидуален хранителен режим, който да е съобразен с предстоящите пости. Нашите специалисти ще съставят за вас режим, само с храните които обичате, без да се лишавате от важни хранителни елементи. Нужно е при попълване на въпросника да напишете в коментар, че желаете да ви съставим постен режим, както и датата, от която ще го стартирате. Към въпросника >>

Как да постим правилно?

Белтъчини

Постейки лишавате организма си от белтъчините, които се съдържат в месните и млечни продукти. Поради тази причина е изключително важно да си набавяте нужните белтъчини от други храни. Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини в растителния свят. Семейството на бобовите култури е огромно, но обикновено хората, които често консумират месо, рядко ги включват в менюто си. Избирайте бобови растения като фасул, леща, грах и нахут. Много протеини има и в ядките (особено в кашу, шам фъстъци, бадеми) и семената (слънчоглед, сусам, тиквени семки). Важна роля имат и соевите продукти като соево мляко, тофу и други.  Храни, които съдържат белтъчини са също и различни пшенични и пълнозърнести продукти (булгур; киноа); както и зелето, гъбите и много други.

Желязо

Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото. Препоръчително е да включите храни като спанак, броколи, моркови,  грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки.

Витамин D

Витамин Д е особено важен за здравето и доказано помага за засилване на имунната система . Този витамин се съдържа в рибата – скумрия, сьомга, затова не се лишавайте от риба в дните, когато поста позволява. Растителната храна, която може да ви осигури витамин D са гъбите.

Калций

Хапвайте често храни, от които да си набавите калций, който организмът не получава заради това, че не се консумира мляко и продуктите му – включвайте редовно в менюто си пълнозърнест хляб, тофу (совео сирене), броколи, спанак, и други зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове, сусам.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са неотменна част от всяко здравословно меню. По време на пости, е още по-важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, още повече че някои от тях, като морковите и гъбите, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества..

Внимание – тестени изделия

Въпреки, че по време на пости тестените изделия са разрешени, не се изкушавайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни. Това важи със същата сила за плодовете. Ако решите да замените едно от основните си хранения с плодове, рискувате да огладнеете много по-бързо, защото плодовете не ви засищат за дълго време.

Баланс

Важно е да намерите баланса. Пийте достатъчно количеството вода (поне по 1,5-2 л на ден) и конусмирайте разнообразна храна, за да можете да си доставяте всички необходими вещества, минерали, соли и витамини.

Ако желаете да спазвате Великите пости, но се затруднявате да съставяте менюто си и не сте сигурни дали се храните здравословно, индивидуалният хранителен режимще ви е от голяма полза. Режимът ще бъде съобразен както с желанието ви да не консумирате животински продукти, така и с вашето здравословно състояние, хранителни предпочитания, цели и начин на живот. Поръчай постен режим >>

 

 

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5