skip to Main Content

#Хранителни съставки

Забрана на транс мазнините

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

02.06.2015

Администрацията на САЩ за храни и лекарства обяви тотална забрана за използването на изкуствени транс мазнини в хранителните продукти в Америка, като даде три годишен срок на производителите на хранителни продукти да заменят съставката напълно.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Транс мазнините (най-често срещани в маргарина и печивата) са директно свързани с коронарните сърдечни болести и високите нива на холестерол. Именно транс мазнините в  миналото бяха промотирани като средство за борба със сърдечните заболявания. Доскоро в България маргарините се промотираха  като здравословна алтернатива на маслото, която “подпомага сърдечната дейност”. Фактите и проучванията в областта показват  точно обратното.

Транс мазнините повишават нивата на “лошия” холестерол (LDL) и понижават тези на “добрия” (HDL). Консумирането на транс мазнини увеличава риска от сърдечно-съдови и проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличени риск за развитие на диабет тип 2.

Списък с някои храни с голямо съдържание на транс мазнини:

  • Сладолед
  • Маргарин
  • Суха сметана
  • Пуканки за микровълнова печка
  • Бисквити
  • Пържени картофи
  • Kартофен чипс

За повече информация относно вредите от транс мазнините и начините да ги открием прочетете статията Транс мазнини. Ако ви е грижа за здравето ви – избягвайте транс мазнините. Най-лесният начин да го направите е като премахнете от менюто си храните, които ги съдържат.

Последна актуализация 20.12.2020

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top