Какво да сготвя?

Омръзна ли ви да готвите по няколко пъти на ден?

Ежедневното приготвяне на храна може да се превърне в голямо предизвикателство, когато прекарваме цялото си време вкъщи. Ситуацията, в която се намираме, може скоро да не се промени, затова е важно да намерим начин бързо да се адаптираме и да останем позитивни. Съгласете се, че най-добрият начин да си осигурим здравословно и балансирано меню, е сами да приготвяме храната си. Така поне сте сигурни в използваните продукти – без допълнителни мазнини, сол, консерванти и оцветители. Възползвайте се от ситуацията, и научете някои лесни, вкусни и здравословни рецепти.

И все пак, как да си помогнем, да се храним правилно и да не прекарваме цели часове в кухнята?

Ако вече сте изморени, не знаете какво да готвите, усещате, че напълнявате с всеки изминал ден и се чудите кога всичко това ще свърши, продължавайте да четете, защото имаме решение.

Добрата организация и подготовка са основните помощници, които ще ви спестят време и нерви. Затова, всички наши клиенти, освен индивидуален хранителен режим, получават лесни за приготвяне рецепти към всяко хранене в режима.  Това автоматично премахва въпроса “А какво да сготвя? “. Не само не се чудите какво да сготвите, но и сте сигурни, че седмичното Ви меню ще бъде здравословно, максимално разнообразно, ще имате седмичен списък за пазаруване и ще си спестите часове прекарани в кухнята. Не, няма да готвим за вас, но ще ви помогнем да изградите здравословни хранителни навици за цял живот. Ще усвоите много лесни и вкусни рецепти, които да приготвяте и за цялото си семейство. Ако все още нямате режим от Топ Форма, вижте как да си поръчате и какво ще получите >>

Лесен трик, който можете да приложите още от днес

Ако работите от вкъщи и нямате време за приготвяне на обяд през деня, или просто не искате да готвите по няколко пъти на ден, най-лесният начин да подсигурите обяда, е да приготвяте вечерята и обяда с едни и същи продукти. Така с приготвянето на вечерята, вече ще сте се погрижили за обяда на следващия ден. Вижте предложенията ни за комбинация на вечеря и обяд.

Вечеря и обяд с карфиол

Необходими продукти за двете порции :

600 г карфиол
50 г извара
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2/3 ч.л. индийско орехче
2 с.л. крема сирене

Може да приготвите карфиола по два различни начина, като първоначално сварите цялото количество карфиол. Подгответе го като го измиете и накъсате на розички. В тенджера с вряща подсолена вода изсипете подготвения карфиол и сварeте за около 5 минути, след което отцедeте от водата.

След това, поставете половината от сварения карфиол в малкa тавичка за печене, овкусете със сол, половин ч.л. индийско орехче и 2 скилидки счукан чесън. Добавете 50г извара и разбъркайте добре. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, или докато придобие апетитен златист цвят. Преди сервиране поръсвате ястието със ситно нарязания магданоз. Можете да комбинирате печения карфиол с пилешко филе запечено на тиган.

Време е и за обяда за следващия ден. Към останалия сварен карфиол добавете 2 с.л. крема сирене, сол и пипер на вкус и пасирайте. Към полученото пюре можете да добавите нарязан на ситно магданоз, копър или зелен лук. Подгответе в кутия с парче сирене, сухари или сварено яйце и сложете в хладилника за обяд на следващия ден. Лесно бързо вкусно и здравословно!

За вечеря пилешки шишчета, а за обяд салата с пиле

Необходими продукти вечеря и обяд за двама:

600 г пилешки гърди
100 г лук, 200 г зелени и червени чушки
3-4 с.л. микс от подправки (розмарин, мащерка, риган, червен пипер)
3 с.л. зехтин
200 г зеле
1 средно голям морков
1 с. л. горчица
2 с.л. соев сос
2 с.л. лимонов сок,
сол и пипер на вкус
6-7 бамбукови шишчета

Първо подгответе маринатата за месото като смесите микса от подправки с 2 с.л зехтин и сол и пипер на вкус. След това нарежете половината от пилешките гърди по дължина на флейки, а останалото месо нарежете на кубчета. Добавете месото в купа с маринатата, разбъркайте и оставете в хладилник за около 30 минути.

Докато месото се маринова, нарежете зелето и към него настържете моркова. Поставете подготвената салата в подходящ съд в хладилника. Време е за дресинга, разбъркайте 1 с.л. лимонов сок с 1/2 с. л. лъжица зехтин, 1/2 с. л. горчица и сол на вкус. Поставете всичко в малко бурканче, затворете и разбъркайте. Можете да си подготвите повече от този дресинг и да съхранявате в хладилник, за да използвате и в други салати.

Сега е време да нарежете лука и чушките в квадратни форми (подходящи за нанизване на шишче). Вече сме готови и за месото. Нанижете пилешките кубчетата на шишчетата, като редувате пиле, чушка и лук.

След това в купа смесете соевия сос и останалия лимонов сок и разбъркайте. Загрейте скара или грил тиган на висока температура. Сложете флейките на грила и печете за около 2-3 мин на страна, като поставяте изпечените филета в купата със соев сос и лимонов сок.

Продължете с печенето на шишчетата, като обръщате периодично, за да се изпекат равномерно от всички страни. Покрийте с фолио купата с пилешки филета и след като изстинат, ги поставете в хладилника. Готови сте да сервирате пилешките шишчета за вечеря. Гарнирайте с нарязани на ленти моркови и краставици.

За обяда, смесете предварително нарязаните зеле и моркови с подготвения дресинг и добавете пилешките филета, разбъркайте и сервирайте.

Комбинациите за вечеря и обяд могат да са много и разнообразни, ако искате да продължим да ви даваме комбинирани рецепти като тези, пишете ни!