skip to Main Content

#Хранителни съставки

Месо в буркан

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

18.03.2019

Месо в буркан

Ако заглавието „месо в буркан“ ви е накарало да отворите тази статия, то най-вероятно сте си представили нещо вкусно; нещо, което ви връща в детството или нещо, за което искате да разберете повече. Каквото и да е причината да сте тук, няма да се разочаровате. Продължете да четете и ще разберете:

  • Как се приготвя месо в буркан
  • Митове и факти за консервираното месо
  • Помага ли ни месото в буркан да отслабнем

Знаем, че най-вероятно последната точка ви звучи най-интересно, но нека да започнем отначало.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Как се приготвя месо в буркан

Има няколко начина за приготвяне на месо в буркан, но ние ще се спрем на първия познат и един от най-надеждните – стерилизацията.
Най-кратко казано стерилизирането представлява дълго варене на храната в херметично затворени съдове, потопени във вода. Процесът на консервиране на храната по този метод се извършва при плътно затваряне без достъп на въздух.
Нужно ли е месото да се обработва преди да се сложи в бурканите? Сигурно голяма част от вас ще отговорят положително, спомняйки си как бабите им са запържвали месото, преди да го наредят в буркан…Истината е, че предварителната обработка е излишна, стига да се придържаме стриктно към правилата за качествена стерилизация. Предварителната обработка е напълно ненужна и ако ползваме охладено месо, в което не протичат процеси на размножаване на микроорганизми.
С две думи, за да си приготвим месо в буркан с дълъг срок на годност са ни нужни следните неща: качествено прясно или охладено месо; чисти буркани със здрави капачки; щипка сол; съд за варене на бурканите и време.
Да, знаем, че все по-малко хора имат нужното време и/или желание да консервират месо. Добрата новина е, че на пазара има висококачествени готови буркани с месо, а за нас остава само да си изберем. Вижте нашите фаворити за месо в буркан от ферма Странджа.

Митове и факти за консервираното месо

Мит 1: В консервираното месо има много консерванти
Не! Процесът на консервация прави използването на каквито и да е консерванти ненужно. Бурканите/консервите с месо се обработват на достатъчно висока температура и налягане, които унищожават потенциално опасните за здравето бактерии. В буркана с месо не се добавя нищо друго, освен малко количество сол и желаните подправки.

Мит 2: Хранителната стойност на консервираното месо е много ниска
Готвенето, особено пърженето може да нанесе много по-сериозни щети на месото, отколкото правилното му консервиране.
Стерилизираното в буркани месо запазва напълно съдържанието си на фибри и белтъчини. Ефектите от стерилизацията върху въглехидратите и мастните кисилини са незначителни и има минимална загуба на някои витамини.

Мит 3: Консервираното месо е преработена храна
Истината е, че в момента, в който сготвим дадена храна, ние я преработваме. Печенето на телешко, варенето на картофи, задушаването на пилешко месо са все методи за преработка на храната до вид, в който можем или предпочитаме да я консумираме. Консервираното месо в никакъв случай не е по-преработено от месото, което си готвим регулярно. Основната разлика е, че то е приготвено при висока температура и налягане.

Мит 4: В консервираното месо има много сол
Вярно е, че консервираните храни често съдържат сол. Същественото обаче е, че тази сол не е необходима за процеса на консервиране. Тя е добавена само за вкус. Точно както ние бихме посолили месото, което сме си приготвили за вечеря. И все пак, нашата препоръка, при избор на месо в буркан, да гледате количеството добавена сол.

Помага ли ни месото в буркан да сме в топ форма?

След като се убедихме, че месото в буркан може лесно да се направи или намери и че качеството му не е по-ниско от това на сготвеното по традиционен начин месо, е време да отговорим на най-интересния въпрос. Помага ли ни месото в буркан да отслабнем?
Отговорът е: „Категорично Да.“ Сещате ли се как месото в буркан ни помага да сме в топ форма? Ще ви подскажем – като ни улеснява. Улеснява ни да се храним редовно и качествено, а това са две от трите най-важни условия за перфектна форма. Третата е количеството на храната, като тук на помощ идва индивидуалния хранителен режим.

Ако имаме буркан с качествено телешко месо, готово за консумация, вероятността да пропуснем обяда си или да изневерим на питателна вечеря за сметка на бърза храна, е много по-ниска. За да се насладим на истинско месо е достатъчно само да отворим буркана и да импровизираме с добавките. Можем да го хапнем в комбинация с пресни зеленчуци или да си направим телешко варено за 10 минути. Възможностите са неограничени.
Не се лишавайте от удобството на месото в буркан. Можете само да спечелите.

 

 

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top