skip to Main Content

#Хранителни съставки

Експериментирайте в кухнята

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.04.2020

Сега е моментът да експериментирате в кухнята!

Днес сме ви подготвили няколко лесни, вкусни и здравословни рецепти с основни продукти: овес, булгур и амарант! Не бързайте да казвате, че това не са ви любимите храни, преди да сте опитали рецептите.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Овес

Звездата в тази рецепта е овесът, който е богат на протеини, фибри, антиоксиданти, както и на минералите – фосфор, желязо, мед, калий и на витамините от В-групата. Консумацията на овес подобрява храносмилането и помага за подсилване на имунната система. Опитайте нашата овесена вариация за ризото ала “Капрезе” и няма да съжалявате.

Овесено ризото “Капрезе”

Необходими продукти:

240 г овес цели зърна
1л. зехтин
2 скилидки чесън
1 средно голяма глава лук
1/3 ч.л. кимион
240 г домати (белени от консерва)
200 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
120 г сирене
Няколко листа от босилек

Първо, накиснете овеса в студена вода за 12 ч. След това го изплакнете и отцедете добре.

Сгорещете 1 лъжица зехтин и сотирайте ситно нарязания лук и чесън, добавете половината от зеленчуковия бульон, за да ги задушите. Време е да добавите овеса и кимиона.

Блендирайте доматите и ги добавете към овеса заедно с остатъка от зеленчуковия бульон. Разбъркайте и кипнете. Можете да добавите вода, ако се налага. Намалете температурата и оставете да къкри, докато овесът е сготвен.

Булгур

Булгурът е друга зърнена култура, която е богата на фибри, витамините А, C, D и Е, както и зърнения комплекс – B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Освен това, булгурът е богат на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие. Ако ви се хапва нещо свежо, вижте рецептата, по-долу:

Булгур с грах и мента 

Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. булгур
200 г грах (замразен)
20 листа от прясна мента
2 с.л. краве масло

Първата стъпка от рецептата е подготовката на булгура. Най-добре е да ползвате булгур на цели зърна, а не натрошен. Измийте булгура и го залейте с топла вода, след което го оставете за около 20 минути.

След като булгурът набъбне излейте водата, добавете 2 чаени чаши вода и го сложете да заври.

След като булгурът поври около 15 минути, добавете граха, 1 чаена лъжица сол и нарязаната на ситно мента
Препоръчително е да ползвате замразен грах, а не грах от консерва, тъй като замразеният грах запазва в по-голяма степен, както апетитния си вид, така и вкусовите си качества. Оставете ястието да поври още около 15 минути.
Накрая добавете краве масло и разбъркайте добре.

Амарант

Приготвяли ли сте амарант? Той съдържа много голям процент протеини, аминокиселини и витамин E. Амарантът не съдържа глутен, което го прави подходяща храна за хора с непоносимост към глутена.

Амарант ризото с гъби

Необходими продукти:
30 г сухи манатарки
460 мл вряща вода
600 мл студена вода
30 мл зехтин
300 г лук, ситно нарязан
300 г амарант
3 скилидки чесън
450 г нарязани гъби (печурки или микс от гъби)
45 мл бяло сухо вино
сол и черен пипер
1 ч.л., мащерка

Първата стъпка за приготвянето на амарант ризото с гъби е да сложете сухите манатарки в купа и да ги залеете с вряща вода. Оставете ги до омекване за около 10-15 мин. Изстискайте излишната вода от гъбите в купата и ги нарежете на ситно. Запазете гъбите и водата за по-късно.

Загрейте 1 с.л зехтин в тиган на слаб огън. Добавете лука и го задушете до лек златист цвят, като разбърквате от време на време (10-15 мин).

Добавете амаранта и разбъркайте добре. Бавно добавете течността от гъбите, като я прецедите. Добавете и студената вода. Покрийте тигана и оставете да заври, като разбърквате от време на време, използвайки гумена шпатула, за да  оберете зрънцата по стените на тигана. Намалете огъня и оставете да къкри до изпаряване на течността (20-25 мин.). Добавете солта, махнете от огъня и оставете да постои 10-15 мин, покрит.

Докато амаранта къкри, загрейте в тиган зехтина, сотирайте чесъна за около 30 секунди и добавете гъбите (манатарките и пресните). Сотирайте до омекване (8-10 мин). Добавете шерито и сотирайте за още 2 минутки. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.

Премахнете тигана от огъня и разбъркайте с мащерката. Сервирайте в дълбоки супени чинии, като първо сложите амарант ризотото и отгоре добавите микса с гъби. Накрая можете да настържете пармезан.

В личния си профил ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти за Топ Форма, съобразени с режима ви. Ако все още нямате режим, можете да го поръчате, като попълните въпросника: Към въпросника >>

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top