#Хранителни съставки
Експериментирайте в кухнята
Беше ли полезно? Оценете ни! |
07.04.2020
Сега е моментът да експериментирате в кухнята!
Днес сме ви подготвили няколко лесни, вкусни и здравословни рецепти с основни продукти: овес, булгур и амарант! Не бързайте да казвате, че това не са ви любимите храни, преди да сте опитали рецептите.
Овес
Звездата в тази рецепта е овесът, който е богат на протеини, фибри, антиоксиданти, както и на минералите – фосфор, желязо, мед, калий и на витамините от В-групата. Консумацията на овес подобрява храносмилането и помага за подсилване на имунната система. Опитайте нашата овесена вариация за ризото ала “Капрезе” и няма да съжалявате.
Овесено ризото “Капрезе”
Необходими продукти:
240 г овес цели зърна
1л. зехтин
2 скилидки чесън
1 средно голяма глава лук
1/3 ч.л. кимион
240 г домати (белени от консерва)
200 мл. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
120 г сирене
Няколко листа от босилек
Първо, накиснете овеса в студена вода за 12 ч. След това го изплакнете и отцедете добре.
Сгорещете 1 лъжица зехтин и сотирайте ситно нарязания лук и чесън, добавете половината от зеленчуковия бульон, за да ги задушите. Време е да добавите овеса и кимиона.
Блендирайте доматите и ги добавете към овеса заедно с остатъка от зеленчуковия бульон. Разбъркайте и кипнете. Можете да добавите вода, ако се налага. Намалете температурата и оставете да къкри, докато овесът е сготвен.
Булгур
Булгурът е друга зърнена култура, която е богата на фибри, витамините А, C, D и Е, както и зърнения комплекс – B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Освен това, булгурът е богат на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие. Ако ви се хапва нещо свежо, вижте рецептата, по-долу:
Булгур с грах и мента
Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. булгур
200 г грах (замразен)
20 листа от прясна мента
2 с.л. краве масло
Първата стъпка от рецептата е подготовката на булгура. Най-добре е да ползвате булгур на цели зърна, а не натрошен. Измийте булгура и го залейте с топла вода, след което го оставете за около 20 минути.
След като булгурът набъбне излейте водата, добавете 2 чаени чаши вода и го сложете да заври.
След като булгурът поври около 15 минути, добавете граха, 1 чаена лъжица сол и нарязаната на ситно мента
Препоръчително е да ползвате замразен грах, а не грах от консерва, тъй като замразеният грах запазва в по-голяма степен, както апетитния си вид, така и вкусовите си качества. Оставете ястието да поври още около 15 минути.
Накрая добавете краве масло и разбъркайте добре.
Амарант
Приготвяли ли сте амарант? Той съдържа много голям процент протеини, аминокиселини и витамин E. Амарантът не съдържа глутен, което го прави подходяща храна за хора с непоносимост към глутена.
Амарант ризото с гъби
Необходими продукти:
30 г сухи манатарки
460 мл вряща вода
600 мл студена вода
30 мл зехтин
300 г лук, ситно нарязан
300 г амарант
3 скилидки чесън
450 г нарязани гъби (печурки или микс от гъби)
45 мл бяло сухо вино
сол и черен пипер
1 ч.л., мащерка
Първата стъпка за приготвянето на амарант ризото с гъби е да сложете сухите манатарки в купа и да ги залеете с вряща вода. Оставете ги до омекване за около 10-15 мин. Изстискайте излишната вода от гъбите в купата и ги нарежете на ситно. Запазете гъбите и водата за по-късно.
Загрейте 1 с.л зехтин в тиган на слаб огън. Добавете лука и го задушете до лек златист цвят, като разбърквате от време на време (10-15 мин).
Добавете амаранта и разбъркайте добре. Бавно добавете течността от гъбите, като я прецедите. Добавете и студената вода. Покрийте тигана и оставете да заври, като разбърквате от време на време, използвайки гумена шпатула, за да оберете зрънцата по стените на тигана. Намалете огъня и оставете да къкри до изпаряване на течността (20-25 мин.). Добавете солта, махнете от огъня и оставете да постои 10-15 мин, покрит.
Докато амаранта къкри, загрейте в тиган зехтина, сотирайте чесъна за около 30 секунди и добавете гъбите (манатарките и пресните). Сотирайте до омекване (8-10 мин). Добавете шерито и сотирайте за още 2 минутки. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер.
Премахнете тигана от огъня и разбъркайте с мащерката. Сервирайте в дълбоки супени чинии, като първо сложите амарант ризотото и отгоре добавите микса с гъби. Накрая можете да настържете пармезан.
В личния си профил ще намерите още много такива лесни, вкусни и здравословни рецепти за Топ Форма, съобразени с режима ви. Ако все още нямате режим, можете да го поръчате, като попълните въпросника: Към въпросника >>
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…