skip to Main Content

#Хранителни съставки

Режим при гастрит и колит

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

30.10.2019

Режим при гастрит и колит

 

Много от клиентите ни, при попълване на въпросника за поръчка на хранителен режим, споделят, че страдат от гастрит или колит. Тези две оплаквания се срещат изключително често, и е важно всеки да е наясно, че в повечето случаи, острите симптоми могат да се преборят с правилен хранителен режим. Разберете повече от днешната ни статия, в която ще видите и отговорите на д-р Чамова, лекар диетолог, един от специалистите в екипа на Топ Форма.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво точно представлява гастритът и какви са симптомите?

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха. Той може да бъде предизвикан от бактерии или от прекомерна употреба на определени храни или на алкохол. Нашият специалист, диетологът Д-р Чамова споделя:

„… оплакванията при гастрит са нехарактерни и неспецифични. Може да се наблюдава гадене, повръщане, хълцане, болки в епигастриума, чувство за парене, натиск, за препълнен стомах. Възможно е и безсимптомно протичане. Често диагнозата се поставя след гастроскопия или по други причини. Не всяка болка и дискомфорт в горната част на корема означава гастрит. За гастрит се говори само, когато се докаже чрез изследване възпаление на стомашната лигавица.


Каква е разликата между гастрит и колит?

За разлика от гастрита, който засяга стомашната лигавица, колитът е възпаление, което поразява най-вече дебелото черво. Колитът може да бъде – остър и хроничен, като разликата между тях е в причинителите на възпалението, симптомите и продължителността на протичането. Понякога симптомите на гастрит и колит съвпадат и е възможно да се диагностицират грешно.

Д-р Чамова уточнява:

Основен симптом за колит е болката, която се локализира предимно в долните отдели на корема. Болката отслабва след дефекация. При хроничен колит се наблюдават редуване на диария със запек, подуване на корема и болезнени позиви за дефекация. В някои случаи във фекалните маси се установява слуз с кръв.“

Важно е да знаете, че гастритът и колитът могат да се повлияят положително с правилен режим на хранене. Нашите специалисти ще изготвят за Вас хранителен режим, съобразен със здравословното Ви състояние, включващ само храните, които са препоръчителни за Вашето състояние. Повече за нашите програми вижте тук >>

Режим на хранене при гастрит и колит

Няма как да има един универсален режим при гастрит и колит и той да работи еднакво при всички хора. Всеки човек е уникален и различните храни се усвояват и понасят различно от всеки организъм. Но все пак има храни, които трябва да бъдат изключени от менюто, когато става въпрос за определени потвърдени диагнози. В този случай, нашите специалисти ще се съобразят с диагнозата и ще подготвят за Вас индивидуален режим, нужно е само да попълните въпросника от тук >>

Напитките

При установен гастрит или колит, трябва да се изключи консумацията на алкохол. Газираните напитки също не се отразяват благоприятно при тези състояния. Кафето е една от най-киселинните напитки и ако страдате от възпаление, то кафето със сигурност би раздразнило стомашната Ви лигавица. Твърде топлите и твърде студени напитки също е препоръчително да се избягват.

Храните

Основно и категорично трябва да се изключат пържените храни от менюто. При всички случаи, дори и да нямате диагноза гастрит или колит, е важно да се опитате да не консумирате пържени храни – те не са полезни за никого! При готвене, ограничете пикантните и люти подправки, защото те дразнят стомашната лигавица. Температурата на храната също оказва влияние – твърде топлата храна може да увреди лигавицата, а студената храна, както и напитки не могат да се смелят оптимално в стомаха, което води до смущения.
Д-р Чамова препоръчва:

При хроничен гастрит да се избягват стари меса и меса със сухожилия, ципи и хрущяли, кожа от птици, силни бульони, месни сосове, месни консерви, сушени и пушени меса, пресни и сухи колбаси; пушени и опушени риби, бяло и червено зеле, ряпа и репички, стара маруля с много дебели листа (богати на целулоза), коприва, алабаш, лук, патладжани, недобре узрели домати, краставици, гъби, чесън, лютеници, туршии, мариновани и стерилизирани зеленчуци и др.“

В зависимост от организма, бобовите храни се понасят различно. Много често хората страдащи от гастрит или колит имат оплаквания след консумация на храни като фасул, леща, нахут, но това не винаги е задължително. Понякога неразположението се дължи на начина на приготвяне, например ако не са добре сварени или не се консумират в правилните количества. Отново, всичко е строго индивидуално и е важно сами да усетите как се чувствате след консумация на дадена храна.

Индивидуалността

Ако страдате от гастрит или колит и консумацията на дадена храна предизвиква неразположение, то това е храната, която трябва да изключите от менюто си. Обратното също е вярно, ако не чувствате дискомфорт след консумацията на определени храни и тялото Ви се чувства добре , няма нужда да се лишавате напълно от тях. Слушайте тялото си, то ще Ви покаже кои храни не обича.

Ако страдате от гастрит или колит, нашите специалисти ще изготвят за вас точния хранителен режим, който ще бъде съобразен с вашите цели и здравословно състояние. Поръчай режим >>

 

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top