skip to Main Content

#Хранителни съставки

Полезни или вредни са яйцата?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

01.05.2015

Полезни или вредни са яйцата?

Да ям или да не ям яйца? Това е въпрос, който много хора си задават.

В продължение на  години яйцата бяха определяни като храна с високо съдържание на холестерол, която трябва да се избягва на всяка цена. Всички знаем, че когато в тялото ни има твърде много „лош” LDL холестерол, той може да се натрупа в артериите и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и инсулт.  В същото време холестеролът е важен съставен компонент на всички клетки в човешкото тяло. Той оказва влияние върху различни процеси, случващи се в организма, най-вече на хормоналните. Тъй като тялото ни разполага с всичко необходимо, за да произвежда холестерол по естествен път, проблемът с повишените му нива, се дължи предимно на злоупотребата с храни с високо съдържание на животински мазнини.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителния дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено  белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на протеини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за ЦЯЛО яйце.

Ето няколко факта за яйцата, които може би не сте знаели досега:

– В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма. Те са добър източник на витамини А, Е и К. Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, в които се съдържа витамин Д. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм – на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали.

– Освен витамини, яйцата съдържат различни вещества полезни за черния дроб, като холин, който подобрява паметта и извежда отровите от черния дроб и лецитин, разграждащ плаките в кръвоносните съдове.

Трябва да се има предвид, че хора, които имат проблеми с черния дроб, не трябва да пържат яйцата или да ги гарнират в майонеза. Яйца не се препоръчват и за тези, които страдат от камъни в жлъчката. 

– Едно средно голямо яйце съдържа около 7 г пълноценни белтъчини, които са еталон за биологична стойност. Това означава, че мускулите усвояват много по-лесно белтъчините от яйцата, отколкото от месото например. Това ги прави чудесна храна за активно спортуващите хора, които „хранят” голяма мускулна маса.

– Въпреки че в яйцето има голямо съдържание на холестерол, калориите са едва 80. Ако сте чували, че от яйца се пълнее, това не е вярно. В жълтъците се съдържа сяра, която стимулира обмяната на веществата и помага за топенето на мазнините. Действа и благоприятно за пречистването на организма. Сярата е важна и за здравето на кожата, ноктите и косата.

Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай, че не злоупотребява с въглехидрати и  други белтъчини с животински произход.

Както разбрахме, яйцата не са вредни и не могат да са причина за заболявания. Проблемите идват, когато не сме добре информирани и нямаме мярка. Опитайте се да постигнете баланс. Прекаляването с количествата или пък пълното лишаване крият еднакви опасности, без значение каква храна консумираме. Бъдете умерени!

Ако все още нямате личен хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top