90 дневна диета или 90 дневен режим

90 дневна диета

 

90 дневна диета или 90 дневен хранителен режим? Въпреки че звучат почти еднакво, тези два начина за сваляне на килограми са коренно различни. Основната разлика е в индивидуалността. 90 дневната диета е една за всички, а 90 дневният хранителен режим се съставя според спeцифичните особености на всеки отделен човек. Но разликите не спират до тук…

Създадохме тази статия, за да ви помогнем да вземете информирано решение кой е по-подходящият за вас начин за постигане и задържане на желаните килограми. Дали това е една от най-масовите диети (90 дневна диета) или индивидуален хранителен режим, изготвен специално за вас.

Вижте кои са основните елементи на 90 дневната диета и на 90 дневния хранителен режим и преценете сами кой начин за отслабване да изберете. В статията сме използвали и цитати от хора, регистрирани за ежеседмичния ни бюлетин, които помолихме да споделят личен опит с 90 дневната диета.

90 дневна диета и 90 дневен режим – методология

90 дневна диета

Без да претендираме за изчерпателност относно правилата и методологията на 90 дневната диета, посочваме тук какво представлява накратко. Базира се на принципа за разделното хранене и е разделена на периоди от по 4 дни. Всеки от тези 4 дни е посветен на различна хранителна група. Има белтъчен ден (млечни продукти и месо); въглехидратен ден – прости въглехидрати (бобови храни и варива); въглехидратен ден – сложни въглехидрати (сладки и солени тестени изделия като – сладкиши, кексове, торти, сладолед, пици и спагети) и плодов ден (само плодове, но без да се смесват).

Всеки 29ти ден се пие само вода – това са три водни дни за периода на диетата.

90 дневен хранителен режим

При 90 дневния хранителен режим менюто ви е съставено от диетолога така, че да си набавяте всички необходими хранителни елементи всеки ден. Режимът ви включва само храните, които обичате, в количеството и последователността, с които да постигнете своята цел. Всеки ден имате минимум 4 хранения, които са през интервал от 3-4 часа. За повече информация, вижте едно примерно дневно меню.

Всеки 7ми ден от режима е „Свободен ден“, когато можете да хапвате каквото и колкото поискате.

Какво предпочитате – да нагодите ежедневието си към 90 дневната диета или индивидуалния ви 90 дневен режим да бъде пригоден към вашето ежедневие?

 

90 дневна диета и 90 дневен режим – инструкции и ограничения

Освен ограничения в храните, които могат да се консумират в отделните дни, 90 дневната диета налага и други ограничения, както и специфични правила за всеки отделен ден. В голяма степен тези правила нямат научна аргументация. Храненето е позволено само в интервала от 12:00 до 20:00. Ако ядем нещо извън тези часове, то количеството трябва да е минимално, а храната задължително да е плод.

В различните дни, трябва да се храните през различни часове. В белтъчния ден храненията трябва да са през 4 часа; в двата въглехидратни дни – през два, а в плодовия ден – между един и два часа.

При индивидуалния хранителен режим се препоръчва да се храните през 3-4 часа от момента на събуждане. Това правило е съобразено с времето, което е нужно на тялото ни за храносмилане. Няма едно общовалидно правило кога да се вечеря. Всичко зависи от личния начин на живот. Най-важното условие е да се храните на интервали от 3-4 часа от момента на ставане до момента на лягане.

При 90 дневната диета консумацията на фреш замества едно цяло хранене, а кафето и чая трябва да се пият без захар. Алкохолът е забранен.

В 90 дневния режим можете да  консумирате фреш, както и да добавяте захар или мед към кафето си. Консумацията на чаша вино, 300 мл бира или 50 мл концентриран алкохол дневно е позволена, а препоръката е да бъдем внимателни с мезето.

При 90 дневения режим няма забрани, а указания и съвети, които се позовават на принципите за здравословно хранене.

 

Как работи 90 дневната диета в сравнение с 90 дневния режим

90 дневна диета

От диетологична гледна точка ограниченията, които 90 дневната диета налага, както и големият брой правила, са причина за драстично намаляване на калорийния прием и съответно свалянето на килограми. Друга тайна няма.

90 дневната диета се базира единствено на правилото, че ако калорийният прием е по-нисък от калоирийния разход – ще свалим килограми. Това е всичко – калориен дефицит, замаскиран под формата на неограничен избор на храни, включително вредни.

90 дневен хранителен режим

При 90 дневния хранителен режим водеща е индивидуалността. Всеки режим е строго индивидуален, като калорийният енергоприем и съотношението между мазнини, въглехидрати и белтъчини, се определя спрямо здравословното състояние и целите на отделния клиент.

Нашата методология използва доказани методи за ускоряване на метаболизма. В режимите ни няма забранени храни, но някои храни се консумират в определен ден – в „Свободния ден“. Режимите, изготвяни от нашите специалисти, се базират на правилото за здравословно отслабване (около 1 -1,5 кг/седмица), за да ти помогнат да отслабнеш контролирано и да задържиш желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.

След първите 30 дни на режим, всеки клиент попълва въпросник за проследяване на прогреса, на базата на който диетологът съставя следващата част от 90 дневения режим. Това се повтаря и след 60-тия ден. По този начин режимът се съобразява с прогреса на всеки отделен клиент, с промените в здравословното му състояние, ако има такива и с хранителните му предпочитания и начин на живот.

 

Какво научаваме след 90 дневната диета и след 90 дневния режим

90 дневна диета

Това, което ще сме научили след приключването на 90 дневната диета, е да изтърпяваме. Да изтърпяваме еднообразието, ограничените часове на хранене, правилата, които нямат научно обяснение. Не научаваме друго.

90 дневен хранителен режим

Спазването на индивидуален 90 дневен хранителен режим и възможността за постоянна комуникация с диетолога, ни помага да открием своето нормално хранене, да усвоим полезни хранителни навици.

Спазвайки такъв режим, постепенно започваме да се храним правилно. А правилно означава редовно, качествено и умерено. След приключването му ще можем да вземаме самостоятелни решения как, с колко и кога да се храним и те ще са продиктувани от желанието и уменията ни да живеем и да се чувстваме по-добре.

 

Рискове за здравето от 90 дневната диета и 90 дневния режим

90 дневна диета

Ако успеете да издържите да се храните 90 дни по този неестествения за тялото начин, определян от 90 дневната диета, вие ще свалите килограми, но съществуват следните сериозни рискове:

  • Когато се върнете към предишното си хранене, свалените килограми също ще се върнат – йо-йо ефектът е неизбежен.
  • Свалените килограми ще са за сметка основно на мускулна маса, а не на мазнини. Консумацията на храни, богати на белтъчини, е съществена за поддържането и изграждането на мускулна маса. А при 90 дневната диета, прием на протеини има веднъж на 4 дни, за разлика от 90 дневния балансиран хранителен режим, където протеините са съществена част от менюто всеки ден. Липсата на протеини в комбинация с драстично намаления калориен прием, води до значителна загуба на мускулна маса.
  • Задълбочаване на вредите хранителни навици – ако преди да стартирате 90 дневната диета сте имали навик например да консумирате вредни храни в големи количества, то много вероятно е те да се задълбочат по време на спазването й и след това. За този негативен ефект основна роля има така наречния „мръсен ден“, през който хората консумират основно сладки тестени храни, свалят килограми и решават, че могат да продължат да го правят и след приключване на 90 дневната диета.
  • Влошаване на здравословното състояние – спазването на всички правила на 90 дневната диета от хора със специфично здравословно състояние и не само, може да доведе до проблеми със стомаха, запек и отслабване на имунната система. Дните, в които се консумира само вода са противопоказни за хора с ниско кръвно налягане, а плодовите дни задължително трябва да се избягват от хора със стомашни проблеми като гастрит.

90 дневен хранителен режим

Спазването на балансиран и съобразен с нашето здравословно състояние хранителен режим не крие рискове за здравето. 90 дневният режим не е диета, а нормален начин на хранене.

Личният опит с 90 дневната диета

Замисляли ли сте се защо тази масова диета е толкова популярна? Едната причина е, че се промотира от хора, а не от конкретна компания и втората е, че хората споделят публично само успехите си с нея, но не и неуспехите. Защо? Защото се притесняват, че са единствените, които са се провалили…Споделяме тук коментарите на хора, регистрирани за ежеседмичния ни бюлетин, които помолихме да споделят личен опит с 90 дневната диета. Коментари, които те не са публикували в известните групи за 90 дневната диета…:

...За мен диетата изглеждаше добре, тъй като се спазваше лесно и не чувствах глад, т.е. можех да продължа да прекалявам с храната, стига тя да е от вида, подходящ за съответния ден. Дори мисля, че увеличих количеството храна, която приемах...В така наречения грешен ден ядях бонбони, шоколад, сладолед още от обяд. Приемах диетата много лесно, вероятно, защото беше лято и беше лесно да се ядат сурови любимите плодове и зеленчуци. Не готвех, защото нямаше как да правя комбинации на храните. Ядях основно скара със салата, шопска салата или яйца със салата, боб или пилаф и хляб със салата или паста с домати. Менюто ми се изчерпваше с тези ястия като добавим шоколада и сладоледа.

След тримесечния период запазих начина си на хранене за още няколко месеца, като от време на време ядох и смесена храна от белтъчини и въглехидрати…Така започнах да ям все повече смесена храна. С течение на времето изпитах неописуемо влечение към яденето на пица и тестени изделия и започнах да прекалявам с тях. Докато бях на разделно хранене големите количества не ми влияеха особено и често свалях килограм точно след деня, в който съм се тъпкала с шоколад. След това, обаче, започнах да ям смесена храна в същите големи количества и това ми се отрази много зле. Постепенно започнах да трупам килограми, като за съжаление надхвърлих първоначалните 68 кг и отидох към 71-72 кг.

През летния период на 2014 г. отново правих тази диета, но свалих само 5 кг. и едва успях да се достигна 68 кг за около месец след диетата. След това нещата станаха безконтролни. Опитах ново повторение на диетата пак през летния период на 2015г. и 2016 г., но свалях за три месеца едва 5 кг., които се качваха много бързо след това. Вече не успявах да си наложа да спазвам някакви правила от диетата, просто я изтърпявах Така теглото ми стана 78 кг и дори и спазването на диетата нямаше смисъл, тъй като изобщо не се забелязваше дали съм с 5 кг повече или не, бях ужасно дебела.( Висока съм 161 кг).  Наближаваше зимата, когато винаги качвах килограми и беше сигурно, че ще прехвърля 80 кг., ако не предприема нещо драстично или различно от всичко досега.
През 2017 г. изкарах два пъти по 10 дни само на плодове, но резултатът отново беше същия – с много лишения свалени само 5 кг за около месец и бързо върнати. После се появи във ФБ рекламата на топ форма и аз неспособна да направя каквото и да било друго, за да овладея килограмите си сама, реших да ви пиша. Да си кажа честно, бях удавник, а вие сламката, за която да се хвана. Нямах представа какви са режимите, които изготвяте, а знаех, че няма да изкарам дълго с по 5-6 маслини на ден, за да отслабна. Така си представях, че ще бъдат нещата при вас. Оказа се съвсем различно, много приятно и най -вече не ми се налагаше да търпя. Правя режима с удоволствие. Започнах режима си на 76 кг. Направих първо тримесечен режим, а в момента съм на трети месец от шестмесечен режим и съм 63 кг. Вече започвам да харесвам самата себе си, а за мен това е най-важно.” 
 

Емилия

Здравейте!Аз спазвах 90-дневната диета. Признавам си, че не бях от най-дисциплинираните й последователи. Въпреки това успях да сваля 8 килограма. Резултатите започват да се виждат към средата на втория месец. Ако обаче човек не превърне тази диета в свой начин на хранене, йо-йо ефектът е неизбежен (според мен). След като приключих диетата и отново започнах да се храня по стария начин, се върнаха и килцата.

                                                                                                                    Соня

Аз водя битка с моите килограми от години и в процеса на тази битка се запознах с какви ли не диети. Но предпочитам хранителен режим. Според мен, не бива да се прилагат механично диети, та били те на звезди, известни личности и такива, които ни убеждават, че има магия в свалянето  на килограми. Именно това ме накара да се възползвам от възможността, която вие ми дадохте и направихте хранителен режим специално за мен. Доволна съм от него и имах резултат…резултатът до сега е -2 размера на дрехите ми. Аз не обичам да се качвам на кантар и за това преценявам какво се случва с тялото ми по дрехите. Но сега за 90 дневната диета.Член съм на групата във фейсбук 90 дневна диета. Следя мненията на хората, които я спазват. Личното ми мнение, че това е режим, който трябва да се спазва след консултация с лекар. Тук имаме силно изразено разделно хранене и дни на пълен глад /воден ден/. Лично аз съм хипертоничка и никак добре не ми се отразява това разделно хранене. Освен това има въглехидратен ден, който е една бомба според мен. Мисля, че не бива механично да се прилага такъв режим. Всеки организъм е различен и реагира различно. В този смисъл не препоръчвам да се започва 90 дневна диета без предварителна консултация с лекар.А най-добре е да се направи индивидуален режим. Това е моето мнение. Дано да съм ви била полезна.”,

Лидия

Надяваме се, че с тази статия сме ви помогнали да вземете информирано решение как да свалите излишните килограми за 90 дни – с 90 дневната диета или с 90 дневен хранителен режим, изготвен специално за Вас. Изборът е във ваши ръце.