skip to Main Content

#Хранителни съставки

90 дневна диета или индивидуален хранителен режим

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

19.09.2020

90 дневна диета

 

Повечето от вас може би знаят или дори са опитвали да спазват 90-дневната диета. Защо това е една от най-популярните масови диети, какви са основните и принципи и дали наистина е толкова ефективна? В тази статия ще отговорим на тези и други често срещани въпроси свързани с 90 дневната диета.

90 дневна диета – произход и основни принципи

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

90 дневната диета е създадена от американски спортист, с цел отслабване и подобряване на храносмилателната система и метаболизма. Според авторите, всяка отделна категория храна се нуждае от различа ензимна среда, а храносмилателните проблеми са причинени точно от неподходящите комбинации храни. С тази цел, 90 дневната диета се базира на принципа за разделното хранене и е разделена на периоди от по 4 дни. Важно е да се отбележи, че създателите на тази диета не са медицински лица и принципите не са научно аргументирани.

Как се спазва 90 дневната диета

90 дневната диета спазва определен календар, като всеки ден се консумират храни от различни хранителни групи. В белтъчния ден се консумират само млечни продукти и месо. Хората с непоносимост към лактоза или спазващи веган режим могат да консумират тофу или други продукти от соя. Във въглехидратния ден са позволени само прости въглехидрати като бобови храни и варива. Има отделен ден, когато се консумират само сложни въглехидрати като сладки и солени тестени изделия : сладкиши, кексове, торти, сладолед, пици и спагети. В плодовия или витаминен ден могат да се консумират само плодове, но без те да се смесват. Всеки 29-ти ден се пие само вода, без да се консумира храна – това са трите така наречени водни дни за периода на диетата.

Диетата е разделена на три цикъла – цикъл на пречистване (консумират се само плодове, зеленчуци и течности), цикъл на хранене (времето за основните хранения, обяд и вечеря) и цикъл за храносмилане (когато не се консумират храни).

Храненето по време на 90 дневната диета е позволено само в интервала от 12:00 до 20:00 часа. Ако се консумира нещо извън тези часове, то количеството трябва да е минимално, а храната трябва задължително да е плод.

В различните дни, трябва да се храните през различни часове. Например, в белтъчния ден, храненията трябва да са през 4 часа а в двата въглехидратни дни са през два часа. Съответно, в плодовия ден трябва да се храните през един и два часа.

Според правилата на тази диета, консумацията на фреш замества едно цяло хранене, а кафето и чая трябва да се пият без захар. По време на спазването на диетата алкохолът е напълно забранен.

Календар 

Таблица с храни

Тази таблица включва позволени храни и групи храни, разпределени по дни:

Ден 1 - ПротеинДен 2 - СкорбялaДен 3 - ВъглехидратиДен 4 - Витамини
✔️ Пилешко и пуешко
✔️ Свинско
✔️ Говеждо
✔️ Заешко
✔️ Риба и морски дарове
✔️ Млечни продукти
✔️ Соево сирене
✔️ Яйца
✔️ Плодове и зеленчуци
✔️ Боб
✔️ Грах
✔️ Леща
✔️ Соя
✔️ Картофи
✔️ Ориз
✔️ Нахут
✔️ Елда
✔️ Пълнозърнест хляб
✔️ Зеленчуци
✔️ Овесени ядки
✔️ Кускус
✔️ Булгур
✔️ Паста
✔️ Тестени продукти:
пица, хляб, кифли
✔️ Торта
✔️ Сладолед
✔️ Шоколад
✔️ Свежи плодове
✔️ Сушени плодове
✔️ Домашен компот,
без добавена захар
✔️ Ядки
✔️ Семена
✔️ Зеленчуци
✔️Сокове от плодове и зеленчуци

 

Как и защо се отслабва с 90 дневна диета?

От диетологична гледна точка ограниченията, които 90 дневната диета налага, както и големият брой правила, са причина за драстично намаляване на калорийния прием и съответно свалянето на килограми. 90 дневната диета се базира на правилото, че ако калорийният прием е по-нисък от калорийния разход – това ще доведе до сваляне на килограми.

Какви са предимствата на 90 дневна диета?

  • Изгражда някои добри навици като консумирането на немазно, чисто месо, изобилие от зеленчуци, които могат да се консумират и извън витаминния ден.
  • Ограничава се консумирането на алкохол, подсладени напитки и пържени храни.
  • Промотира се активен начин на живот. Авторите на книгата препоръчват съчетаване на диетата със спорт и други занимания.
  • Диетата има място и за някои ”забранени” храни (Ден 4 – въглехидрати), когато могат да консумират храни като пица, шоколад и други изкушения.
  • 90-дневната диета може да подобри метаболизма за периода, в който се спазва.

Д-р Росица Чамова, диетолог и специалист по хранене в екипа на Топ Форма, споделя: ”Това е едно от предимствата на 90-дневната диета. Метаболизмът се подобрява в резултат на редуването на макронутриентите – белтъци, мазнини, въглехидрати. ‘

90 дневна диета – недостатъци

Д-р Чамова още предупреждава: “90-дневната диета спада към алтернативните модели на хранене и като всички тях не отговаря на принципите на здравословното хранене. Като повечето модели на хранене, 90-дневната диета има своите предимства и недостатъци.” Въпреки някои положителни ефекти от диетата, съществуват немалко рискове при спазването на тази популярна диета. Ето някои от най-съществените негативни ефекти, които е важно да се вземат под внимание. Споредед-р Райна Стоянова, специалист по хранене в екипа на Топ Форма: “…основният недостатък на този режим е, че се изисква специален начин на живот и сила на волята”.

 

 Йо-йо ефект

Когато след спазване на 90 дневната диета се върнете към предишното си хранене, свалените килограми също ще се завърнат – йо-йо ефектът е неизбежен. За да можете да задържите килограмите, диетата трябва да се превърне в начин на живот. 90 дневната диета е временна и не може да бъде спазвана дългосрочно. Здравословното хранене – редовно, умерено и качествено е единствения начин да се уверите, че ще поддържате желаното тегло.

 

Свалените килограми ще са за сметка основно на мускулна маса, а не на мазнини.

Консумацията на храни, богати на белтъчини, е съществена за поддържането и изграждането на мускулна маса, която е основата за добре работещ метаболизъм. При 90 дневната диета, прием на протеини има едва веднъж на четири дни. Липсата на протеини в комбинация с драстично намаления калориен прием, води до значителна загуба на мускулна маса и забавяне на метаболизма в дългосрочен план.

 

При различни здравословни проблеми

Д-р Райна Стоянова, диетолог и специалист от екипа на Топ Форма, споделя: ”Продължителното спазване на тази диета може да изтощи организма и да създаде предпоставки за развитие на храносмилателни проблеми”. Спазването на всички правила на 90 дневната диета от хора със специфични здравословни проблеми, може да доведе до проблеми със стомаха, запек и отслабване на имунната система. Дните, в които се консумира само вода са противопоказни за хора с ниско кръвно налягане, а плодовите дни задължително трябва да се избягват от хора със стомашни проблеми като гастрит и колит, диабет, непоносимост към глутен и други.

 

90 дневната диета, имунитет и  COVID-19

Спазването на 90 дневната диета би могло да се отрази негативно на защитните сили на организма.  Д-р Росица Чамова споделя: ‘‘Това е нискокалорична диета, което крие риск от хранителни дефицити. Поради ограничения прием на мазнини се ограничава и вносът на мастноразтворимите витамини – А, Д, Е, К. Прилагането на тази диета дълго време (90 дни) води до изчерпване на депата на тези витамини в организма. Витамини А и Д са изключително важни за имунитета. При 90-дневната диета съществува и риск от дефицит на и на други микронутриенти с влияние върху имунитета – желязо, селен и др. Това от своя стана представлява риск от заразяване със сезонен грип или Коронавирус. Поддържането на балансиран и разнообразен хранителен режим е изключително важно за поддържането на добре работеща имунна система, затова специалистите не препоръчват строги, ограничаващи диети, гладуване и изключване на цели хранителни групи от менюто, особено при хора с предпоставки за по-сложно протичане на вирусни инфекции.

 

90 дневна диета – резултати и личен опит

Споделяме тук коментарите на наши клиенти, които помолихме да споделят личен опит с 90 дневната диета.

Преди 7-8 години изкарах 90 дневната диета. За времето свалих около 30 килограма, но с времето за около 1-2 години с много храна се върнах на началното състояние. Не е тежка за изкарване. След диетата се сдобих със страшен запек с който и до момента се боря.” Филип

”Миналата година спазвах 90 дневна диета свалих 8 килограма и на петия месец след като приключи с захранването бях качила 6 килограма отново” Мария

Аз водя битка с моите килограми от години и в процеса на тази битка се запознах с какви ли не диети. Но предпочитам хранителен режим. Според мен, не бива да се прилагат механично диети, та били те на звезди, известни личности и такива, които ни убеждават, че има магия в свалянето  на килограми. Именно това ме накара да се възползвам от възможността, която вие ми дадохте и направихте хранителен режим специално за мен. Доволна съм от него и имах резултат…резултатът до сега е -2 размера на дрехите ми. Аз не обичам да се качвам на кантар и за това преценявам какво се случва с тялото ми по дрехите.” Лидия

90 дневна диета или индивидуален режим от специалист?

90 дневната диета е една за всички, а програмите с индивидуален хранителен режим от специалист се съставят според специфичните особености на всеки отделен човек. Но разликите не спират до тук.

Индивидуален хранителен режим – основни принципи

В програмите на Топ Форма менюто ви е съставено от специалист така, че да си набавяте всички необходими хранителни елементи всеки ден. Режимът ви включва само храните, които обичате, в количеството и последователността, с които да постигнете своята цел, без да се лишавате от ценни витамини. Ще постигате целта си, без риск и в съответствие със своето здравословно състояние. За повече информация, вижте едно примерно дневно меню>>

Как се спазва хранителен режим

При индивидуалния хранителен режим се препоръчва да се храните през 3-4 часа . Това правило е съобразено с времето, което е нужно на тялото ни за храносмилане. Няма едно общовалидно правило кога да се вечеря. Всичко зависи от начина ви на живот. В програмите на Топ Форма няма забрани, а указания и съвети, които се позовават на принципите за здравословно хранене и са съобразени с вашите хранителни предпочитания. Разберете повече за нашите програми и какво включват тук >>

Как и защо се отслабва с индивидуален хранителен режим?

В програмите на Топ Форма, водеща е индивидуалността, като калорийният енергоприем и съотношението между мазнини, въглехидрати и белтъчини, се определя спрямо вашето здравословно състояние и целите ви. Нашата методология използва доказани методи за ускоряване на метаболизма. В програмите на Топ Форма няма забранени храни, но някои храни се консумират в определен ден – в „Свободния ден“. Режимите, изготвяни от нашите специалисти, се базират на правилото за здравословно отслабване, за да ви помогнат да отслабнете контролирано и да задържите желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.

Предимства на индивидуалния хранителен режим:

  • Индивидуалният хранителен режим не ви забранява, а ви уча. Не ви казваме какво да не ядете, а кога и колко да ядете. В нашите програми всички храни, които не вредят на вашето здравословно състояние, са позволени. Тайната е да ги консумирате редовно и умерено.
  • В програмите ни няма да изпитвате глад – защото режимът ви ще включва точните за вас количества. Здравословното отслабване е трайно. Препоръчителният начин за сваляне на килограми е бавно и стабилно – около 1-1,5 кг на седмица. Това помага на нашите клиенти да отслабват контролирано и да задържат желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.
  • Ще подобрите здравословното си състояние. Хората, които спазват индивидуален хранителен режим споделят с нас, че  имат повече енергия,  кръвното им налягане се нормализира, кръвната захар влиза в нормите, лошият холестерол се понижава .

 

Резултати и личен опит с индивидуален хранителен режим

Подбрали сме малка част от обратната връзка, споделена от нашите клиенти, които са спазвали индивидуален хранителен режим с програма на Топ Форма:

…Искам да споделя със вас че се чувствам много добре. Искам да кажа, че през годините съм пробвала и подлагала на различни диети, но резултатът е временен и след това се получава йо-йо ефекта. И пак отначало. Сега спазвам режима и съм постигнала много за два месеца. Започвам третия месец и много ми харесва. Всичко е толкова лесно удобно и бързо. Не изпитвам глад. Ям повече от колкото преди, а килограмите просто изчезват. Храната е много вкусна. Вече в свободния ден не изпитвам така голяма нужда от сладко. А толкова много го обичам. Преди просто се изкушавах да ям. Сега нещата са съвсем различни. Вече свикнах да се храня по този начин. Няма момент в който да не съм благодарна, че започнах този прекрасен и здравословен начин на живот.”

Гергана, 53 год., минус 11 кг за 2 месеца

 

“ За 4 месеца успях да отслабна с около 6 килограма и вече трети месец след приключване на режима от Топ Форма. Задържам постигнатото тегло. Най-важното е, че промених хранителните си навици, научих много нови неща от вас по отношение на правилното хранене и поради това ви препоръчвам на всички хора, които желаят да свалят трайно и здравословно наднорменото си тегло. Не вярвах, че този режим би могъл да ме промени толкова много с енергията , тонуса и радостта, които ми донесе…”

Ралица, 33 год., минус 6 кг за 4 месеца

Вижте още успешни истории>>

За да постигнете здравословно отслабване, трябва да се храните правилно, да откриете своето нормално хранене. Никоя популярна масова диета няма да ви каже как да направите това. Точно обратното – популярните диети като 90 дневната диета, не се съобразяват с вас – те ви карат вие да се съобразите с тях, без дори да ви познават. Спазването на индивидуален 90 дневен хранителен режим и възможността за постоянна комуникация с нашите специалисти, ви помага да откриете своето нормално хранене, да усвоите полезни хранителни навици. Спазвайки такъв режим, постепенно започвате да се храните правилно. А правилно означава редовно, качествено и умерено. След приключването му ще можете да вземате самостоятелни решения как, с колко и кога да се храните.

Какво предпочитате – да нагодите ежедневието си към 90 дневната диета или индивидуалния ви 90 дневен режим да бъде пригоден към вашето ежедневие?

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top