skip to Main Content

#Хранителни съставки

Хранене през нощта

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

15.08.2015

Хранене през нощта

Истината за среднощните хранения

Много хора вярват, че храненето след 20 часа води до напълняване и полагат големи усилия последното им хапване за деня да е около 19 часа. Дали тези усилия са оправдани? Отговорът не е еднозначен. Времето за хранене трябва да е съобразено с начина ви на живот и с продължителността на деня ви. С една дума – всичко е строго индивидуално. Ако всяка вечер си лягате в 2 ч., е нормално да хапнете нещо леко около 23 – 00 ч.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Енергоприем и енергоразход

Съществуват редица изследвания, които отричат връзката между среднощното хранене и напълняването. За натрупването на излишни килограми не е толкова определящо по кое време на деня се храним, а колко храна приемаме. Ако консумираме повече отколкото изразходваме, то неминуемо ще напълнеем. Също така, ако пропуснете хранене, вероятността по-късно през деня да направите лош избор на храна и да прекалите с количеството е по-голяма.

Сладък сън за топ форма

Храненето преди лягане оказва влияние върху качеството на съня, а недоспиването е един от най-големите врагове в борбата с килограмите. Недостатъчното часове сън могат да доведат до напълняване и дори затлъстяване. Доказано е, че свръх производство на хормона, предизвикващ глад и намалено производство на хормона, който ни дава чувство за ситост, има когато ни липсва сън. Поради тази причина е препоръчително да се храните поне 1 – 2 часа преди лягане, за да не нарушавате метаболизма и храносмилателния процес и да поддържате теглото си в норма.

Голямо количество с ниско качество

Повечето хора, които хапват нощем, посягат директно към „забранените“ храни, с висока калорийна стойност. Когато са изморени и искат само да седнат пред телевизора, бързата храна е за предпочитане пред приготвянето на едно здравословно и балансирано ястие. По този начин се стига до класическата ситуация на прекаляване с количеството и злоупотреба с качеството на консумираната храна.

С една дума

В обобщение можем да кажем, че не късното хранене, а лошият избор на храна води до трупане на килограми. По кое време на деня се храните не е толкова важно, колкото това как разпределяте храненията в будната част от денонощието. Най-важното условие, за да сте в топ форма, е да се храните качествено, умерено и редовно /на всеки 3-4 часа, докато сте будни/. За щастие вземането на правилните решения за вашето хранене могат да са много по-лесни, когато спазвате хранителен режим, изготвен специално за вас.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top