skip to Main Content

#Хранителни съставки

Метаболизъм в топ форма

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

21.08.2015

Метаболизъм в топ форма

 

Терминът “метаболизъм” се използва много често от хората, които искат да отслабнат, а ролята му в борбата с килограмите е придобила почти митичен  характер. Знаем ли какво всъщност представлява метаболизма и дали всеки може да се сдобие с така желания бърз метаболизъм?

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Какво е метаболизъм

Метаболизмът е обмяната на веществата в организма. Това е биологичен процес на усвояване на приетите хранителни вещества и превръщането им в енергия. Тялото ни непрекъснато се нуждае от енергия, за да функционира правилно. Дори когато седим на дивана, то работи усилено, изпълнявайки многобройни функции, за които е нужна енергия – дишане, регулиране на хормоналните нива, изпомпване на кръвта, репродукция на клетките и много други. Телата ни се сдобиват с енергия под формата на калории, за да изпълняват всички тези функции.

Калориен баланс

Ако поетата от храната енергия удовлетворява точно енергийните потребности на организма ни без излишък, тогава теглото ни не се променя. В този случай приетите калории са колкото изгорените, т.е. налице е калориен баланс. Съответно при приемането на повече калории, отколкото са необходими на организма за поддържане на жизнените му функции, енергийният ни баланс е положителен и ние напълняваме, а при приемането на по-малко – балансът е отрицателен и ние отслабваме. Ясно е, че за да сваляме килограми, е нужно да сме в отрицателен калориен баланс. Но усилията ни трябва да са насочени към увеличаване на енергоразхода, а не толкова към намаляване на енергоприема.

Нашата основна цел трябва да е да приемаме достатъчно калории – точно толкова, колкото изразходваме. Това се постига най-лесно като спазваме подходящия за нас хранителен режим.

Бърз метаболизъм – бавен метаболизъм

Забавянето на обмяната е естествена реакция на организма, която го защитава от рязкото намаляване на калорийния прием, която най-често се наблюдава при драстичните диети. Тялото се приспособява към по-нисък енергиен режим на работа и трупа запаси. Но това състояние не е неизлечима болест, то е обратимо! Скоростта на обмяната на веществата се влияе от пола, възрастта, гените и структурата на тялото ни, но тя може да бъде контролирана! Най вероятно няма да се изненадате от факта, че метаболизмът се ускорява най-ефективно чрез правилно хранене и редовна физическа активност.

Как да ускорим метаболизма си

Хранете се редовно
Това означава да не оставяте организма си гладен за повече от четири часа, така че хапвайте на всеки три часа и половина. Обменните процеси се ускоряват след всяко хранене. Затова се хранете често и с малки порции.

Не пропускайте закуската
Винаги закусвайте, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

Забравете драстичните диети!
Не допускайте твърде бърза загуба на тегло, защото тогава организма влиза в режим на пестене на енергия и метаболизмът се забавя. При рязката загуба на тегло губите и много мускули. А те са основната “централа” за горене на калории и колкото по-малко са, толкова по-бавен е и метаболизмът.

Наблегнете на белтъчните храни
При храносмилането на белтъците горим много повече калории, отколкото за мазнините и въглехидратите. Заместването на част от въглехидратните храни в менюто ви с продукти богати на белтъчини може да доведе до ускоряване на метаболизма. В един здравословен хранителен режим, подходящи източници на белтъци са рибата, бялото пилешко месо, яйцата и млечните продукти.

Работете за мускули
Редовната физическа активност трябва да се превърне в неизменна част от вашия живот, ако искате да се чувствате и да изглеждате по-добре. Дори само 20-30 мин. спокойно ходене на ден са достатъчни за начало. Колкото повече мускулна маса имате, толкова повече енергия ще е необходима на тялото ви само, за да ги поддържа. Половин килограм мускули изразходва 6 калории на ден, само за да съществува, докато половин килограм мазнина изразходва само 2 калории дневно. Тази малка разлика може да има голямо значение с натрупване във времето. Или с други думи повече мускули – по-бърз метаболизъм.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top