#Хранителни съставки
Здравословно ли е готвенето на барбекю?
Беше ли полезно? Оценете ни! |
30.07.2018

Съвети за здравословно барбекю
Най-добрият начин да приготвяте здравословна храна на скара, е да сведете отделянето на карценогенни вещества (хетероцикличните аминокиселини и полицикличните ароматни въглехидрати) до минимум.
Хетероцикличните аминокиселини се образуват в загорелите корички на месото при готвене на висока температура. А полицикличните ароматни въглехидрати се появяват, когато сокът от месото капе върху въглените или горещите повърхности, в резултат на което се появява пушек, който опушва готвеното месо. И все пак, ако сте любители на барбекюто има начини как да приготвите по-здравословно месо на скара.
За по-здравословно приготвяне на месо на скара, спазвайте следните правила:
- Гответе малки, крехки парчета месо, които се приготвят за по-кратко време и съответно произвеждат по-малко пушек от капещата мазнина.
- Отстранявайте видимите мазнини от месото, преди да го сложите на скарата.
- Използвайте марината.
- Поставяйте месото колкото се може по-нависоко, за да няма директен контакт с огъня
- Почиствайте добре скарата от остатъчната мазнина след готвене
- Обръщайте месото по-често – така ще го предпазите от прекомерно изгаряне
- Ако имате избор, опитайте да готвите на газово барбекю, където по-лесно можете да контролирате температурата
Зеленчуци и плодове на скара
Печенето на скара на зеленчуци и плодове, не води до образуване на канцерогенни вещества и е здравословен начин за приготвяне на храна. Вижте как можете да разнообразите барбекю менюто си и да се насладите на вкусно лято в топ форма:
Зеленчуци – за вкусна гарнитура или основно ястие
Барбекюто е много подходящо за приготвяне на зеленчуци. Високата температура и бързото готвене спомагат за запазване на всички хранителни елементи в тях. Нарежете зеленчуците на филийки или на големи кубчета за шиш. Най-подходящите зеленчуци за барбекюто са:
- Чушки – нужни са ви около 6-8 мин. от всяка страна
- Лук – печете около 5-7 мин. от всяка страна
- Тиквички – 5 мин. от всяка страна
- Царевица – около 25 мин.
Зеленчуците на скара са чудесен избор, когато имате “зеленчук по избор” в програмата си от Топ Форма . Нужно е единствено да се придържате към посочените в режима ви количества. Вижте повече за програмите ни и защо работят >>
Плодове на скара за вкусен здравословен десерт
Печенето на скара подсилва вкуса и сладостта на плодове като ягоди, праскови, банани, ябълки, круши и други. Нарежете плодовете на парчета и си направете шишчета в различни комбинации.
Тайната за перфектните плодове на скара, е да не ги печете на директен огън. Можете да сложите плодовите шишчета в края на скарата или да ги поставите върху нея, когато огънят е изгаснал. Нужни са само 2-3 мин., за да превърнете пресните плодове в златисто запечен топъл здравословен десерт.
Насладете се на сезона на скарата здравословно!
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…