skip to Main Content

Домашна гранола

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

Домашна гранола

Продукти:

  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 1/3 ч.ч. ядки и семена по избор
  • ½ ч.л. смляна канела
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. мед
  • щипка сол
  • ½ с.л. зехтин
  • 1/3 ч.ч. стафиди (или други сушени плодове по избор)
  • 1/3 ч.ч. сушени червени боровинки

Метод на приготвяне:

Загрейте предварително фурната на 180ºС. Покрийте голяма тавичка за печене с фолио или пергаментова хартия.

В голяма купа, смесете овесените ядки, ядките и семената, канелата, ванилията, солта, меда и зехтина.

Изсипете сместа в тавичката и печете 20 мин., като разбърквате от време на време. Намалете огъня до 135ºС и печете още, докато гранолата покафенее равномерно. Ако замирише на препечено, намалете още фурната. Ако предпочитате гранолата да е хрупкава, увеличете малко огъня, но внимавайте да не изгори.

Извадете от фурната и добавете стафиди или червени боровинки. Оставете да се охлади до стайна температура и след това прехвърлете в херметически затварящ се съд – буркан. Можете да съхранявате гранолата до три седмици.

Поднасяйте с кисело мляко или за свободния ден, с топка сладолед. Можете да използвате за сутрешна закуска вместо мюсли.

Добър апетит! Тази и още вкусни лесни и здравословни рецепти ще намирате всеки ден в личния си профил с индивидуален хранителен режим от Топ Форма. Всички рецепти са подходящи за приготвяне за цялото семейство. Ако все още нямате режим, попълнете въпросника и започнете.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Глутенът – опасен или не?

  Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…

Прочети още

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?

Прочети още
Back To Top