Кисело зеле – естествено ферментирало
Беше ли полезно? Оценете ни! |

Продукти:
- 1 средно голяма зелка
- 2 скилидки чесън (обелени)
- 1 лъжица цели семена кимион
- 1 лъжица черен пипер
- 60г морска сол (може Хималайска)
- 7-8 чаши преварена вода (варира спрямо размера на зелкaтa)
Метод на приготвяне:
Почистете зелката и отделете няколко големи листа.
След това нарежете зелката на ситно (като за салата). Напълнете зелето, като притиснете добре в предварително стерелизирани и сухи буркани (за една зелка би трябвало да са ви нужни 2 буркана). Добавете по една скилидка чесън във всеки буркан.
Стоплете водата (до завиране) и смесете в нея останалите продукти. Разбъркайте, за да се разтвори напълно солта. Оставете я да изстине на стайна температура.
Напълнете бурканите до горе с ферментиращата течност. Използвайте отделените листа, за да притиснете най- отгоре зелето с тях. Натиснете силно, за да излезе целия въздух. Натиснете няколко пъти, докато спрат да излизат балончета.
Покрийте бурканите и ги оставете да ферментират на стайна температура за около 5-6 дена. След 4 дена можете да отворите, за да опитате. Колкото по-дълго оставите зелето да ферментира, толкова по-кисело ще стане. След като ферментира (по ваш вкус), затворете и съхранявайте в хладилник.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…
Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…