skip to Main Content

#Хранителни съставки

Всеки може да се промени

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

07.03.2016

Всеки може да се промени

 

Много от нас желаят да променят нещо в себе си, но често не предприемаме действия в посока на промяната, а разчитаме само на надеждата.

Отслабването е промяна като всички останали и за нея, както и за всяка промяна,  са валидни правилата, които ще разгледаме в тази статия.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Важно е да знаете, че всеки може да се промени, но за това са нужни целенасочени действия и осъзнато желание. Надеждата не е достатъчна.

 

Надеждата не е пасивно състояние – тя предполага действие

Животът ни може да стане по-добър или по-лош. Важното е да осъзнаем, че ако искаме нещата да станат по-добри, трябва целенасочено и отговорно да работим в тази посока, а когато искаме нещата да станат по-зле, също така съзнателно и отговорно да работим, за да стават по-зле.

Надявам се да се променя – не означава да оставим всичко на късмета и сляпо да се надяваме, а да работим за осъществяването на надеждата. Този принцип е валиден и за темата на отслабването. Хората често се надяват на положителен ефект, без да полагат каквото и да било усилие. И в резултат постигат неуспех и разочарование.

Нима предпочитате да се оставите на течението и да бездействате, пред това да се опитате да се промените? Без мисълта за неуспех, без страх от провал…

 

Страхът от промяната ни спира да я предприемем

Страхът от промяната често е неосъзнат, но е напълно реален. Човек свиква с килограмите си, живее с тях и устройва живота си спрямо тях. Нормалното тегло и по-малкото килограми са му непознати, не е ясно какво следва, ако свали излишните килограми, нито каква верижна реакция ще предизвика отслабването. И той е подозрителен към очакващото го.

Промяната е стрес, с който може би няма да се справи – как ще възприема света и как светът ще го възприема. Много хора лесно свалят килограми, но само на физическо ниво. Изисква се много повече, за да се приспособи психиката им към новото тяло, към начина, по който общуват, по който се обличат, по който се вписват в различните социални групи, към начина, по който се чувстват и т.н. За подобна промяна са необходими поне шест месеца или програмата “Нов човек”.

На пръв поглед тази вътрешна съпротива срещу собствения интерес звучи странно, но нека да поразсъждаваме за причините. Всяка промяна предполага нещо ново и непознато. Тоест промяната е неяснота, несигурност. И оттам  води до вътрешната съпротива. Старото, макар и не много комфортно, е познато, а новото предизвиква страх.

 

Съзнателното участие и  отговорността са ключът към успеха

Кой е виновен за излишните ни килограми – може би колегите, които всеки ден купуват разни изкушаващи сладкиши, или домашните – поради това че готвят вкусно, многобройните празници, рождените дни и т.н.?

Нека не се лъжем – нали никой не ви храни насила. Всеки яде със собствените си ръце и слага доброволно храната в устата си. За повечето хора дори произнасянето на думата „лакомия“ е табу. Ясно – никой не иска да бъде квалифициран като лаком. Но когато прехвърляме отговорността върху другите, ние отказваме да поемем съдбата в ръцете си!

Нашето хранене е изцяло наша отговорност и само ние сме способни да го променим, за да постигнем и задържим килограмите, които желаем.

 

Когато желанията ни не съответстват на действията ни

Понякога сякаш не осъзнаваме, че желанията  не съответстват на действията ни. И продължаваме да искаме, без да осъзнаваме, че действията ни ни водят точно в обратната посока. Тоест – насочваме погрешно усилията си. И не поради изкривената информация, която получаваме. Причината е в самите нас. Мнозина биха ме прекъснали с репликата: „Да, знам!“. Но осъзнавате ли го? Несъответствието между това, което искаме, и това, което правим, носи огромно разочарование, предизвиква самосъжаление, чувство за вина, усещане за провал и неспособност да решим проблема.

Повечето от нас се отказват от допълнително усилие, продължавайки да живеят с ниска оценка за себе си. Опитват да коригират грешките си, но постоянно се провалят. Защо? Тук ключовата дума е осъзнавам.

 

Осъзнатото хранене е правилно хранене

Осъзнавам, че това, което правя, не съответства на това, което искам. Именно затова получавам друго – то е резултат от моите действия.

А защо тогава съм разочарован? Ям и пълнея, не спазвам режима и разбира се, не отслабвам! Другият сценарий, при осъзнато решение за промяна е: Осъзнавам какво правя, не се разочаровам (нали това искам!) и съм спокоен, че ако желая, мога да променя ситуацията. Всичко е въпрос на личен избор. Пълнея, защото искам, отслабвам, защото искам! Почти всеки е наясно как може да промени фигурата си.

Затова поне веднъж бъдете честни пред себе си. Кажете си: „Никой друг не е отговорен за моите килограми, няма причина да се заблуждавам. Въпросите, отговорите, решенията и промените, които ще направя, засягат само и единствено мен. Аз съм отговорен за собственото си тегло и аз решавам какво ще правя занапред. Изборът е само и единствено мой.“

Храненето по режим, изготвен специално за вас и съобразен с вашето здравословно състояние, хранителни предпочитания и цели, е първата крачка в посока постигане на желаните килограми.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top