skip to Main Content

#Хранителни съставки

Хляб за отслабване?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

05.10.2016

Хляб за отслабване?

Днес, изборът на правилния хляб може да ни затрудни сериозно, особено ако се стремим към отслабване. Пазарът е затрупан с всякакви видове, от традиционния бял и пълнозърнестия хляб, до хляб от лимец, спелта или различни семена. Често към хляба има добавки от цели зърна, билки, маслини, домати и дори коприва. За да изберем правилния хляб, трябва да знаем повече за съставките и разликите в различните видове брашно.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Бял или черен хляб?

Голям брой от нашите клиенти НЕ избират черен хляб, когато попълват въпросника с любими храни, при поръчка на индивидуален хранителен режим. Ако във въпросника имаше възможност да изберат бял хляб, най-вероятно щяха да го маркират. Това е поредното доказателство, че много хора все още не са запознати с рисковете от консумацията на бял хляб и подценяват здравословните предимства на пълнозърнестия хляб.

Белият хляб – защо не е полезен за вас?

На първо място, белият хляб има много ниско съдържание на полезни вещества. За да се получи бяло брашно, целите зърна се рафинират, с други думи зърната се отделят от зародиша и от външния слой трици. Това ги прави гладки и вкусни, но премахва повечето фибри, витамини и минерали като магнезий, цинк, витамин Е и есенциални мастни киселини. След процеса на рафиниране, всичко което остава в белия хляб е нишесте. Нишестето в хляба се усвоява бързо от храносмилателната система, след което влиза в кръвта ни във вид на глюкоза. Това предизвиква бързо покачване на кръвната захар и инсулиновите нива. Колкото по-рязко се покачва кръвната захар в организма, толкова по-бързо спада след това, а ние отново сме гладни. Всичко това прави белия хляб вреден за здравето.

Защо да избираме пълнозърнест хляб

От друга страна пълнозърнестият хляб запазва всички хранителни вещества и трици, които подобряват функцията на стомашно-чревния тракт и могат да облекчат симптомите на така наречените “лениви черва”. Пълнозърнестият хляб има по-нисък гликемичен индекс, което го прави по-стабилен и траен източник на енергия и ни помага да поддържаме здравословно тегло. Това също така намалява риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Когато пазарувате пълнозърнест хляб, винаги гледайте съставките. Първата от тях (с най-високо съдържание) трябва да е: “цели зърна от пшеница, овес или ръж”. Някои видове черен хляб, на чиито етикети пише например „пшеничен хляб“ или „7 зърна“ може изобщо да не са пълнозърнести.

Няколко думи за глутена

Глутенът е белтък, който се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения, включително ечемик и ръж. Глутенът се съдържа в повечето видове хляб – както бял така и пълнозърнест.
В момента, безглутеновата диета набира все по-голяма популярност. Различни книги и блогове поддържат твърдението, че глутенът в вреден за здравето. Това се превръща в поредната мания, която не се основава на никакви научни и медицински факти и проучвания.
Единственото доказано състояние, при което се препоръчва избягването на глутен, това е при установена непоносимост към него, която се проявява при 0.3 и 1% от хората и се изразява в силна непоносимост към глутен. Хората, диагностицирани с тази болестта не трябва да употребяват глутен, дори и в минимални количества.
Не е препоръчително самодиагностицирането и тоталното избягване на хляба, във връзка с глутеновото му съдържание. Повече за глутена – истини и спекулации, ще публикуваме в някоя от следващите ни статии. Следете на www.topforma.bg.

Няколко съвета

Избирайте винаги черен (пълнозърнест) хляб.
Четете етикетите – първата съставка (с най-голямо процентно съдържание) трябва да е да е: “цели зърна от пшеница, овес или ръж”.
Избирайте хляб с квас.
Избирайте хляб с по-малко съдържание на сол.
Внимавайте с количествата, които консумирате.

Хлябът е добър източник на витамини, минерали и фибри и здравословните му варианти присъстват в хранителните режими на нашите клиенти.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top