Отслабване с куркума – възможно ли е?

 

Отслабването с куркума се е превърнало в нещо като градска легенда. В интернет има множество съвети и примерни диети за отслабване с куркума, но нито една история от човек, успял да свали килограми, благодарение на златната подправка. Лъжа ли е, че куркумата ни помага да отслабнем? Отговорът е нееднозначен. Вижте защо в следващите редове.

Куркумата е изключително полезна подправка. Ако я включим в менюто си и спазваме подходящия за нас хранителен режим, ползите за здравето и линията ни ще са многобройни.

Ето как куркукумата ни помага да сме здрави и да отслабнем. Забележете, че отслабването не е директен резултат от консумацията на куркума – преди всичко тя ни помага да сме здрави. Отлабването е само върхът на айсберга:

  1. Куркумата има силно противовъзпалително действие

Куркумата е сред храните с най-силно противовъзпалително действие. Множество научни проучвания я поставят на едно място с лекарствата против възпаления, като предимството на подправката е, че при нея липсват страничните ефекти на лекарствата. Активната съставка в куркумата – куркумин, се бори с възпаленията на молекулярно ниво и резултатите са научно доказани.

Как това води до отслабване?

Хроничните възпаления са в основата на голяма част от съвремените заболявания, сред които диабет, сърдечно-съдови проблеми, метаболитен синдром, затлъстяване и др. Да, затлъстяването често е резултат от хронично възпаление. Консумирането на куркума служи като превенция на затлъстяването, което е причинено от хронични възпаления. Не ни помага да отслабнем, но ни предпазва от нездравословното покачване на килограми. А това е дори по-ценно.

  1. Куркумата предпазва черния дроб

Черният дроб е ключов орган за метаболизма на мазнини в организма. Той е и органът, който се бори с токсините от външната среда. Когато той страда и/или е увреден, горенето на мазнини се забавя съществено. Точно тук идва ролята на куркумата – тя помага за детоксикацията на черния дроб и ни предпазва от увреждането на клетките, дължащо се на свободните радикали.

Как това води до отслабване?

Правилното функциониране на черния дроб е в ключово за горенето на мазнините в организма. А горенето на мазнини, подпомага значително свалянето на килограми. Консумирането на куркума оказва директно положително влияние върху черния дроб и съответно улеснява процеса на отслабване.

  1. Куркумата действа като щит срещу депресии

Според представително проучване, куркумата оказва положително въздействие върху пациенти, страдащи от депресия. Ефектите от жълтата подправка се сравняват с тези на антидепресантите. Съществуват и научни доказателства, че консумацията на куркума, води до покачване нивата на хормоните на щастието – серотонин и допамин.

Как това води до отслабване?

Прекаляването с храната е често срещан  симптом при хората, страдащи от депресивни състояния. Колкото по-добре се чувставаме емоционално, толкова по-малка е вероятноста редовно да злоупотребяваме с количествата храна.

Как да включим куркума в менюто си

Куркумата е подправка със специфичен вкус и често хората се затрудняват как да я включат в менюто си. Не се притеснявайте и бъдете готови да експериментирате. Ще останете изненадани какъв приятен завършек куркумата придава на голям брой ястия.

Няколко идеи: Поръсвайте куркума към прясна салата, особено подходяща е салата от моркови; добавяйте подправката във водата, когато приготвяте варива (ориз, киноа, булгур, леща); смесете я с масло и се насладете на ароматна препечена филийка; добавяйте я към месните ястия; не я забравяйте, когато месите кайма; можете дори да сложите щипка куркума към сутрешното си капучино…Вариантите са безброй.

 

Куркумата не е вълшебна подправка за отслабване. Ако я консумираме, без да променим нищо в начина си на хранене, не трябва да очакваме, че ще свалим килограми. Но, ако я включим в  менюто си и спазваме подходящия за нас хранителен режим, ползите за здравето и линията ни ще са многобройни.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

 

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1357272508002550
http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-008-1300-yh
ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

За първи път ли си на нашия сайт?

Ако отговорът ти е да, радваме се, че ни откри! Нашата мисия е да ти помогнем да постигнеш или да задържиш перфектните килограми, като се храниш здравословно. Това е напълно възможно с подходящия точно за теб хранителен режим. Надяваме се да сме ти полезни.

Поръчай своя режим

Виж повече за програмата

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg