Мастиха за перфектен стомах

Какво е мастиха?

Κато консултант по хранене, по призвание и грък по народност, се чувствам длъжен и горд да ви запозная с един уникален природен продукт, който познавам от дете и който се придобива  единствено и  само на гръцкия остров Хиос – мастихата.

Мастиха е името на ароматната смола от мастихово дърво, което вирее само на остров Хиос в Егейско море. Мастихата от Хиос се смята за изключителен продукт с широко приложение, както в медицината, така и в сладкарството. Използва  се като средство за лечение и облекчаване на стомашни проблеми повече от 2500 години.

Лечебни свойства на мастихата

Лечебните свойства на мастихата и благоприятното й влияние върху здравословното състояние на хората са познати още от древността.

Мастихата от Хиос дълго се е ползвала като лечебно средство в Гърция, но днес тя е призната и от Европейска агенция за лекарства (ЕМА) като официално лекарство от растителен произход. Според ЕМА мастихата е ефективно лекарство при следните неразположения: стомашно чревни заболявания и наранявания, както и при възпаления на кожата.

Нейният  химичен състав все още се изследва, като вече са открити 70 химични вещества с лечебни свойства.

Мастиха от Хиос за перфектен стомах

Изследванията показват, че мастихата от Хиос има антисептично и противовъзпалително действие и е особено ефективна върху цялата дължина на храносмилателния тракт. Поради тази причина тя се използва за лечение както на възпаления на устната кухина, хранопровода, лигавицата на стомаха, тънките и дебели черва, така и при язви на стомаха и дванайсетопръстника и при вътрешни хемороиди.

Силните противовъзпалителни и антибактериални свойства на мастихата допринасят за намаляването на популацията на Хеликобактерпилорис, сочен за основна причина за появата на язви на стомаха и дванайсетопръстника.  Доказано е, че двуседмичния прием на 1 г мастиха от Хиос, може ефективно да лекува тези заболявания.

По-добро храносмилане

Друга отличителна черта на мастихата е, че подобрява храносмилането и е отлично средство против киселини и газове. Препоръчва се и при обилно хранене, за подсилване на храносмилането.

Аз съм свикнал да я използвам от дете и в момента също присъства често като съставка в менюто ми. След обилните обяди, характерни за Гърция, мастихата е натуралният лек, използван за облекчаване на подутия корем. Моят съвет, като диетолог, е да опитате да не прекалявате с храната и да се храните редовно, качествено и умерено, но като грък спокойно ви препоръчвам да имате мастиха под ръка.

Природен антиоксидант

Наличието на полифенолни съединения в мастихата от Хиос, я превръщат в мощен антиоксидант, който предпазва тъканите и клетките от свободните радикали.  Поради тази причина може да се приема и като протектор на черния дроб.

Други лечебни свойства на мастихата:

  • Намаляване нивата на кръвната захар при хора с преддиабетно състояние.
  • Намаляване на нивата на лошия холестерол и повишаване на добрия.
  • Противораково действие – рак на дебелото черво, панкреаса, белите дробове и устната кухина.
  • Антибиотично и антибактериално действие.
  • Противоалергични свойства.
  • Аналгетично, противоанемично и отхрачващо действие.

Eжедневният прием на мастиха от Хиос категорично се вписва  в графата „ грижа за себе си“. Нещо, което е жизнено важно да правим, за да запазим и подобрим здравословното си състояние, особено на фона на наличния стрес, непълноценно хранене и замърсяване. В комбинация с подходящия за вас хранителен режим, мастихата ще ви помогне да поддържате килограмите и здравето си в топ форма.