#Хранителни съставки
Овесени ядки – топ закуска
Беше ли полезно? Оценете ни! |
02.01.2015

Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Нуждаете ли се от още причини да ги изберете за закуска?
Намаляват холестерола
Овесените ядки съдържат много фибри, а една от разновидностите, бета глукан, има свойството да редуцира лошия холестерол в кръвта. По този начин фибрите намаляват опасността от сърдечни болести, грижат се за стомаха, прочистват червата.
Препоръчителната дневна доза фибри е три грама, като това количество може да се открие в купа овесени ядки. Счита се, че консумацията на такова количество фибри може да редуцира холестерола с до 24% и да намали риска от сърдечни болести наполовина.
Засищат ни за дълго
Високото съдържание на фибри в овесените ядки е причината да не чувстваме глад между закуската и обяда. Фибрите имат свойството значително да увеличават обема си и по този начин създават ефект на засищане. В същото време частично възпрепятстват повторната абсорбция на жлъчните соли в червата и така понижават производството на холестерол в черния дроб. Началото на деня с овесена каша, в продължение на няколко дни, е отлична храна за регулиране на храносмилателните процеси.
Защитават сърцето
Овесената каша намалява нивата на лошия холестерол, но и покачва добрия холестерол. Кашата включва антиоксидантни съставки, авенантрамиди, които пречат на свободните радикали да атакуват добрия холестерол. Това е характеристика, която предпазва сърцето и редуцира опасността от сърдечносъдови болести.
Предпазват ни от диабет
Съдържанието на фибри в овесената каша има полза за нивото на кръвната захар. Фибрите се грижат да стабилизират нивото на веществата, за да се ограничат “кризите” в късната сутрин и късния следобед, когато кръвната захар рязко пада и огладняваме зверски. Повишената кръвна захар може да повиши риска от диабетна болест, така че фибрите редуцират тази опасност. Магнезият в овесената каша спомага за усвояване на глюкозата в организма и за секрецията на инсулин. Счита се, че диета с магнезий редуцира опасността от диабет с 19 процента, а тези проценти се повишават, ако в диетата се включат фибри и витамини.
Ползите на овесените ядки не свършват до тук – те са изключително богати на омега 3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Съдържат големи количества калций и магнезий, витамини от група В и лецитин – все вещества, важни за нервната система.
Като пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, овесените ядки регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесноусвоими от организма. Подходящи са за всяка възраст и са трудно заменими при режим на здравословно хранене!
Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.
Други свързани статии:
Още от Топ форма
Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…
Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?