Овесени ядки – топ закуска

овесени ядки

 

Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Нуждаете ли се от още причини да ги изберете за закуска?

Защо да ядем повече овесени ядки


Намаляват холестерола

Овесените ядки включват много фибри, а една от разновидностите, бета глукан, има свойството да редуцира лошия холестерол в кръвта. По този начин фибрите намаляват опасността от сърдечни болести, грижат се за стомаха, прочистват червата. Дневната доза фибри е три грама, като тази доза може да се открие в купа овесени ядки. Счита се, че консумацията на такова количество фибри може да редуцира холестерола с до 24% и да намали риска от сърдечни болести наполовина.

 

Засищат ни за дълго

Високото съдържание на фибри в овесените ядки е причината да не  чувстваме глад между закуската и обяда. Фибрите им имат свойство¬то значително да увелича¬ват обема си и по този начин създават ефект на засищане. В същото време частично възпрепятстват повторната абсорбция на жлъчните соли в червата и така понижават производството на холесте¬рол в черния дроб.Началото на деня с овесена каша в продължение на няколко дни е отлична храна за регулиране на храносмилателните процеси.

 

Защитават сърцето
Овесената каша намалява нивата на лошия холестерол, но и покачва добрия холестерол. Кашата включва антиоксидантни съставки, авенантрамиди, които пречат на свободните радикали да атакуват добрия холестерол. Това е характеристика, която предпазва сърцето и редуцира опасността от сърдечносъдови болести.

 

Предпазват ни от диабет

Съдържанието на фибри в овесената каша има полза за нивото на кръвната захар. Фибрите се грижат да стабилизират нивото на веществата, за да се ограничат „кризите“ в късната сутрин и късния следобед, когато кръвната захар рязко пада и огладняваме зверски. Повишената кръвна захар може да повиши риска от диабетна болест, така че фибрите редуцират тази опасност. Магнезият в овесената каша спомага за усвояване на глюкозата в организма и за секрецията на инсулин. Счита се, че диета с магнезий редуцира опасността от диабет с 19 процента, а тези проценти се повишават, ако в диетата се включат фибри и витамини. Можете да консумирате овесените ядки с малко мляко, което е полезно срещу болестта.

Ползите на овесените ядки не свършват до тук – те са изключително богати на омега 3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества от микроелементите калций и магнезий, витамини от група В и лецитин – все вещества, важни за нервната система.
Като пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли, овесените ядки регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесноусвоими от организма. Подходящи са за всяка възраст и са трудно заменими при режим на здравословно хранене!

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате тук.

Откъс
Топ закуска – овесени ядки
Заглавие
Топ закуска – овесени ядки
Описание
Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Нуждаете ли се от още причини да ги изберете за закуска?
Автор
Издател
Топ Форма

Моля, проверете имейла си за линк за промяна на парола. Ако все още имате проблеми – моля, пишете ни на info@topforma.bg