skip to Main Content

#Хранителни съставки

Глутенът – опасен или не?

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

08.01.2021

Глутенът – опасен или не?

 

Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена.

Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други твърдят, че с нея са излекували главоболието. В магазините има цели щандове с безглутенови храни – безглутенова паста, безглутенови вафли, бисквити и др. Това разнообразие е изключително важно за хората, които страдат от целикалия (или цьолиакия). Целиакията е рядко срещано автоимунно заболяване, при което се стига до реакция към протеина глутен.  Установяването на болестта се прави, чрез специален кръвен тест или процедури подобни на ендоскопията.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Ако не сте диагностицирани с целиакалия, но въпреки това тялото ви реагира негативно на глутена, най-вероятно имате чувствителност към глутен, а не алергия. За съжаление, не съществува кръвен тест, който може да потвърди дали човек е чувствителен към глутен. Много от симптомите, описвани като реакция срещу глутена като подуване, умора, главоболие, са неспецифични и могат да бъдат свързани с редица други причини, включително стрес, инфекции или други заболявания. Има някои здравословни състояния, при които е препоръчително да се избягват храни, съдържащи глутен.

Напоследък обаче, безглутеновата диета се е превърнала в мода и много хора спазват подобен тип хранене, без да има действителна нужда от това. Д-р Райна Стоянова, един от специалистите, изготвящи режими в Топ Форма споделя: “За повечето хора, глутенът е напълно безвреден. Само малък процент от хората с целиакалия или алергия към глутена трябва да го избягват! Като оставим настрана глутеновите предубеждения, глутен-съдържащите зърна са богати на много витамини, минерали и фибри.” Ако нямате сериозни основания, най-добре е да не се поддавате на модерните тенденции и да лишавате организма си от храни, съдържащи глутен.

И все пак, ако имате съмнения за алергия или някаква реакция срещу глутен, най-добре е да се консултирате със специалист. Един от начините, да се установи чувствителност към глутен, е с режим без глутен за един месец. Важно е през това време да се самонаблюдавате и да следите дали симптомите ще изчезнат. След едномесечния период, се започва с включване на глутен в режима и съответно се следи дали симптомите ще се завърнат.

Без глутен – а полезно ли е?

Не мислете че винаги безглутеновите продукти са по-здравословната алтернатива.  Много от безглутеновите продукти на пазара са с добавена захар и мазнини, за да се наподоби вкуса на продуктите с глутен.

Освен това, безглутенов режим, не трябва да означава режим без въглехидрати. Най-добре е да замените глутеновите продукти с натурални безглутенови храни като киноа, див ориз, картофи, амарант, елда. Има и богат избор от брашна без глутен като оризово, соево, бадемово, сусамово, които можете да използвате за домашно приготвени хлябове и други печива.

За хората, които трябва да спазват ограничаващ режим на хранене, поради непоносимост или друго заболяване, спазването на балансиран, здравословен и разнообразен хранителен режим може да се окаже голямо предизвикателство.  Поради ограниченията, включването на най-подходящите заместители, е изключително важно. Ако се чудите дали менюто ви включва всички необходими хранителни елементи, можете да се доверите на нашите специалисти. Попълнете въпросника и наш специалист ще изготви за Вас разнообразен, балансиран и здравословен режим, който ще включва най-подходящите за Вас заместители. Попълнете въпросника от тук>>

В следващите статии ще обърнем внимание на непоносимостите към лактоза и хистамин. Ако имате въпроси, свързани с хранителни непоносимости и алергии към храни, пишете ни, ще се радваме да Ви отговорим.

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top