Най-подходящите храни за закуска

Най-подходящите храни за закуска

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене, но за съжаление често я пропускаме поради липса на време. Това че бързаме не е оправдание да се лишаваме от закуска. Има много начини да хапнем бързо и да се заредим с енергия за деня. Кои са най-подходящите храни за закуска?

Вижте петте храни, които са най-подходящи за първото ни хранене, а приготвянето и консумирането им, отнемат минутки:

Яйца

Яйцата са доказано добър избор за старт на деня. Едно яйце на закуска ни помага да сме сити по-дълго време; да ядем по-малко на обяд и да поддържаме стабилно нивото на кръвната захар и инсулин в организма си.

boiled-eggs-1135746_640

Яйцата са едновременно нискокалорични и засищащи, което е най-добрият вариант за перфектната закуска. Съдържанието на сяра в желтъците, стимулира обмяната на веществата и топенето на мазнини.

Начините за приготвяне на яйцата са многобройни, но най-бързата и лесна закуска, е да хапнете предварително сварено яйце – ще ви отнеме не повече от 2 мин.

Кисело мляко

Киселото мляко е полезен, вкусен и хранителен източник на белтъчини, което го прави чудесен избор за закуска. Белтъчините намаляват усещането за глад и имат по-висок термичен ефект от мазнините и въглехидратите. Терминът “термичен ефект” се отнася до количеството енергия, необходимо на тялото да разгради различните храни. За белтъчините е необходима най-много енергия и съответно консумацията им, особено сутрин, засилва метаболизма ни за деня.

yogurt-763373_640

Киселото мляко и другите млечни храни са добри помощници в борбата с килограмите, защото водят до увеличаване на хормоните, които създават усещане за ситост – PYY и GLP.* Киселото мляко съдържа и конюгирана линолова киселина, която благоприятства отслабването и намалява риска от рак на гърдата. **

Не се колебайте да изберете киселото мляко за закуска. То често присъства в режимите, съставени от Ипократис в комбинация с плодове за още по-здравословно начало на деня.

Кафе

Въпреки че кафето не е достатъчно за пълноценна закуска, то е чудесна напитка, с която да стартираме деня. Кофеинът подобрява настроението и умствената дейност. Минимални количества кофеин са достатъчни, за да влезем в кондиция от сутринта. 3-4 чаши кафе на ден са оптималното количество, което ще ни предпази от нежалани странични ефекти.

coffee-731330_640

Доказано е, че кофеинът засилва метаболизма и горенето на мазнини. Поради съдържанието на антиоксиданти, кафето намалява възпалителните процеси, предпазва клетките, покриващи вътрешната част на кръвоносните съдове и намалява риска от диабет.

Колкото и да е полезно кафето, то не е достатъчно за пълноценен старт на деня. Комбинирайте го с любимата си закуска, а ако сте с по-чувствителен стомах, препоръчително е да му се насладите, след като сте хапнали.

Овесени ядки

Овесените ядки са най-добрият избор за закуска за любителите на мюсли. Те съдържат уникален вид фибри – бета глюкан, които имат многобройни ползи за здравето, включително и за значително намаляване на лошия холестерол.*** Бета глюканите засилват усещането за ситост и ако ги приемем на закуска, ни помагат да не изпитваме глад преди времето за обяд.

muesli-964142_640

Една купичка овесени ядки съдържа околко 6 грама белтъчини, което не е достатъчно за силен старт на деня. За да не се лишаваме от необходимите белтъчини сутрин, можем лесно да добавим парче сирене или прясно мляко към овесените си ядки.
Овесените ядки са богати и на антиоксиданти, които се грижат за здравето на сърцето и намаляват високото кръвно налягане.

Плодове

Плодовете могат да са вкусна част от всяка балансирана закуска. Всички плодове съдържат витамини, калий и фибри и имат сравнително ниска калорична стойност.

raspberries-423194_640

Цитрусовите плодове са и много богати на витамин C. Хапвайки един голям портокал на закуска, си набавяте повече от 100 % от препоръчителния дневен прием на витамин C.Плодовете са много засищащи поради високото съдържание на фибри и вода.

Можете да изберете само плодове за закуска или да ги комбинирате с яйца, извара или кисело мляко за добре балансирана закуска, която ще ви засити за дълго време.

Закуската е съществена част от баланситания хранителен режим и каквото и да изберете да похапнете сутрин, ще е по-добре от това да започнете деня с празен стомах.

 

* http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20339363
** http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490954
*** http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956987

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5