skip to Main Content

#Хранителни съставки

Наднормено тегло и риска от тежко протичане на коронавирус

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

04.11.2020

 

За много от нашите клиенти наднорменото тегло е естетически проблем, с който искат да се справят, за да изглеждат по-добре. В основата си обаче, наднорменото тегло намалява качеството на живота като крие безброй рискове и влияе негативно на почти всеки аспект на здравето – от репродуктивната и дихателна функция, до паметта и настроението .

Наднорменото тегло доказано увеличава риска от смъртоносни заболявания като диабет, сърдечни проблеми и някои видове рак. От начaлото на пандемията, множество проучвания посочват именно наднорменото тегло и затлъстяването за едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19.

Това е и причината днес отново да обърнем повече внимание на темата, не за да всяваме допълнителна паника, а да алармираме за сериозността на проблема и да предложим конкретни решения, защото загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса при хора с наднормено тегло,  води до съществени ползи за здравето и може значително да повлияе на начина, по който организмът Ви би се борил с коронавируса.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Аз с наднормено тегло ли съм?

Често сравняваме килограмите си с тези на хората около нас, за да преценим дали са в здравословни граници. Истината е, че здравословното тегло е различно за всеки. То зависи от множество фактори като възраст, пол, фигура, плътност на костите, мускулна маса, височина и общо здравословно състояние. Общоприет скринингов инструмент, който показва дали човек е със здравословно тегло е т.н. индекс на телесна маса ИТМ или BMI (Body Mass Index).

ИТМ е показател, който определя дали вашето тегло е в здравословни граници като  използва височината и теглото, за да изчисли мазнините при възрастните. Световната Здравна Организация (СЗО) дефинира „наднормено тегло“, при индекс на телесна маса между 25 и 29.9 и “затлъстяване” – при хора с индекс на телесна маса над 29.9. Можете лесно да проверите своя индекс на телесна маса като използвате нашия безплатен тест. Освен за изчисляване на ИТМ, тестът ще ви даде информация и полезни съвети и за вашите хранителни навици.

В България, според последни данни на СЗО, 60% от населението е с наднормено тегло, а 20% са със затлъстяване.

Балансираното и осъзнато хранене остава най-сигурният начин да поддържаме в нормални граници индексa на телесна маса, а от там и здравословното си състояние.  Ако вашият ИТМ е извън здравословното тегло, е важно да вземете мерки възможно най-скоро. Вижте как ще ви помогнем трайно и здравословно да свалите излишните килограми >>

Наднормено тегло, затлъстяване и коронавирус, каква е връзката?

Най-вероятно сте наясно, че възрастта е един от основните рискове за по- тежко протичане на коронавирус. Все повече проучвания в последно време обаче посочват по-малко известния рисков фактор – наднорменото тегло.  До скоро и самите лекари не са осъзнавали сериозната връзка между допълнителните килограми  и усложненото протичане на COVID-19. Едва наскоро, лекари и учени от цял свят алармират за пагубния ефект, който наднорменото тегло и затлъстяването могат да имат при хора с коронавирус, особено при по-млади пациенти.


Едно от последните публикувани проучвания е на Университета в Северна Каролина и показва, че пациентите със затлъстяване, или ИТМ над 30, са с най-голям риск от тежко протичане на COVID-19. При тях има със 113% по-голяма вероятност да бъдат хоспитализирания след заразяване с коронавирус, 74% по-голяма вероятност да бъдат приети в интензивно отделение; и с 48% по-голям риск от смърт, в следствие от усложнено протичане на болестта.

Друго голямо **проучване от САЩ сочи, че 77% от близо 17 000 хоспитализирани с Ковид-19 пациенти, са били с наднормено тегло (29%) и със затлъстяване (48%).

*Проучване публикувано миналия месец, обхващащо повече от 340 000 COVID-19 хоспитализации в Англия показва ръст в хоспитализациите именно на хора с наднормено тегло, а при хората с ИТМ над 35 хоспитализациите са най-много. Авторът на проучването, Марк Хамър от Колидж Юнивърсити споделя: „Много хора дори не осъзнават, че попадат в категорията „наднормено“ тегло“ и рисковете за усложнено протичане на коронавирус при тях са по-високи.

Какви са причините?

Само по себе си, наднорменото тегло крие множество рискове за здравето и голям процент от хората с наднормено тегло имат други съпътстващи заболявания като сърдечни проблеми, диабет, белодробни заболявания, които сами по себе си са предпоставка за по-тежко протичане на коронавирус. Тази група хора имат по-често метаболитен синдром, при които се наблюдава повишени нива на  кръвна захар, на мазнини, и високо кръвно налягане.

Наличие на повече мазнини
Подкожните мазнини около талията, които се наблюдават при хора с наднормено тегло и затлъстяване, притискат диафрагмата и по този начин намаляват притока на кислород, което от своя страна често е причината за влошаване на състоянието при заразяване с COVID-19.

Сгъстяване на кръвта
При хората с наднормено тегло, често се наблюдава сгъстяване на кръвта. При пациенти с CoVID-19 се наблюдава допълнително образуване на съсиреци и тромбози, като при хора с наднормено тегло има още по-негативен ефект.

Имунна система
Имунната система също има ключова роля за протичането на коронавируса. При хората с наднормено тегло, частично поради по-голямото количество мастни клетки, имунната система става по-малко ефективна в защитата от вируси. „Проблемът е не само в намалените способности на имунните клетки, но и в намаляване на техния брой. Това коментира“ Мелинда Бек, която изследва затлъстяването и имунитета в университета в Южна Каролина.

Здравословното тегло е в основата на добрия имунитет – свръхкилограмите, както и поднорменото тегло пречат на имунните функции”, споделя един от нашите специалисти, д-р Райна Стоянова.

Как да намалим риска?

Най-добрите и доказани методи за защита срещу коронавирус са социалната дистанция, носенето на маска, спазването на добра хигиена, както и подпомагане на функцията на имунната система. Един от начините да направите това е също и чрез пълноценно, разнообразно и балансирано хранене и поддържане на здравословно тегло.

Не е нужно да търсите бързи резултати и драстична промяна. Здравословният и ефективен начин за отслабване изисква време и внимание – това трябва да се случи постепенно, не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.  Вижте повече за програмите на Топ Форма >>

Физическата активност и намаляване на теглото – дори с няколко килограма, ще подобрят метаболитното здраве на хора със затлъстяване или наднормено тегло. Заслужава си да направите малки усилилия и да свалите  няколко килограма.

Освен, че значително ще намалите риска от тежко протичане на коронавирус, ще постигнете и множество други ползи. А едни от позитивните ефекти, за които наши клиенти споделят са: регулиране на кръвното налягане, намаляване на лошия холестерол, по-голяма енергичност, както и появата на чувството за лекота и подобрено самочувствие. Прочетете техните успешни истории тук >>

 

Източници: *Overweight, obesity, and risk of hospitalization for COVID-19: A community-based cohort study of adults in the United Kingdom. Mark Hamer,  Catharine R. Gale, Mika Kivimäki, and  David Batty ** Descriptive epidemiology of 16,780 hospitalized COVID-19 patients in the United States, Shemra Rizzo, Devika Chawla, Kelly Zalocusky, Daniel Keebler, Jenny Chia, Lisa Lindsay, Vincent Yau, Tripthi Kamath, Larry Tsai

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top