skip to Main Content

#Хранителни съставки

Хранене за здраво сърце

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

21.09.2018

здраво сърце


Преди да прочетете статията ни “Хранене за здраво сърце“, проверете знанията си за здравето на сърцето с нашия кратък и информативен  тест:

Хранене за здраво сърце

Връзката между начина на хранене и сърдечно-съдовите заболявания е изключително силна. Начинът на хранене е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. В същото време той е изцяло под наш контрол.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за България, където на всеки 3ма човека двама умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Променяйки храненето си, можем да променим това.

  • Преди да продължите, абонирайте се от тук за още полезни статии от нас и нашите специалисти на тема здраве, здравословно хранене и здравословно отслабване:

Атеросклероза – основна причина за сърдечно-съдовите заболявания

Атеросклерозата е основна причина за появата, развитието и настъпващите усложнения на сърдечно-съдовите заболявания. В същото време тя е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие.

През последните години заболяванията, причинени от атеросклероза, засягат все по-млади хора, което е отражение на нездравословния начин на живот на съвременния човек.

В същността си атеросклерозата представлява увреждане на големите и средните артерии. Засягат се предимно артериите на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта.

Да се спре задълбочаването на болестта на артериите – а тя неизменно се влошава с възрастта – е най-важно за предотвратяване на инфарктите и инсултите.

Рискови фактори за развитие на атеросклероза

Рисковите фактори за развитие на атеросклероза се делят на контролируеми и неконтролируеми. Рискови фактори, които не могат да се контролират са възраст, пол, наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания.

Към групата на контролируемите рискови фактори спадат високо кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет, тютюнопушене, затлъстяване и обездвижване.

Всички рискови фактори, които могат да бъдат контролирани, са свързани с начина ни на хранене, с изключение единствено на обездвижването и тютюнопушенето.

Гените и полът донякъде си казват думата за развитието на атеросклероза. Същото се отнася и за начина на живот – пушенето, преумората, стрeсът и ниската физическа активност. Но дори когато учените елиминират всички тези фактори, на преден план винаги излиза режимът на хранене като жизненоважен елемент, влияещ на това дали артериите ви ще се запушат или сърцето ще се предаде.

 

Как храната може да спре процеса на запушване на артериите

Колко бързо и до каква степен ще се запушат вашите артерии се определя най-вече от храните, които консумирате.

Правилният начин на хранене може да помогне съдовете да се поддържат отворени, без опасни съсиреци и достатъчно гъвкави, за да служат като здравословни канали за кръвния поток. Храната прави това като се бори с натрупването на холестерола и другите кръвни мазнини, и най-вече като влияе върху факторите, водещи до кръвни съсиреци.

Дори и да сте се хранили неразумно в по млада възраст, дори и вече да сте имали проблеми със сърцето, новите доказателства показват, че ако промените начина си на хранене сега, можете да предотвратите бъдеща сърдечна катастрофа и дори да спрете и да заличите следите от увреждания на артериите и да им помогнете да се възстановят напълно. Не е нито много рано, нито много късно.

Начинът на хранене е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. В същото време той е изцяло под ваш контрол. Не рискувайте здравето си – започнете да се храните правилно. Попълнете въпросника и поръчайте програма с хранителен режим още сега >>

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Коледни пости и хранителен режим

Ако сте решили да започнете пост, е важно през предстоящия месец, внимателно да подбирате храните, които ще служат за заместители на месо, яйца, мляко и други животински продукти. Постенето може да е полезно както за тялото, така и за духа,…

Прочети още

Искате да постигнете здравословното за Вас тегло и да влезете в Топ Форма след лятото? Здравословното отслабване несправедливо си е спечелило славата на бавен, труден и скъп начин за постигане на желаното тегло. Истината е съвсем различна и здравословното отслабване е по-лесният начин за…

Прочети още
Back To Top