Израелски Кус кус

Израелски кус кус

Продукти:

  • за 1 порция
  • 170 мл зеленчуков бульон
  • 85 г кус кус
  • 200 г патладжан
  • 100 г домати
  • 25 г лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 г куркума
  • 5 г червен пипер
  • 2 г лют червен пипер
  • 2-3 листа босилек
  • 10 мл зехтин
  • черен пипер
  • сол
Инструкции:

Първата стъпка за приготвяне на израелски кус кук е да сварите кус куса.

Необходимо е да за загреете в тенджера 120 мл от зеленчуковия бульон. След като заври, добавете кус куса, разбъркайте и намалете котлона на най-ниската температура.  Разбърквайте от време на време докато бульонът се абсорбира (около 8-10 минути). Отделете готовия кус кус в купа.

След това, пригответе зеленчуците.

В тиган с малко зехтин добавете лука, куркумата и гответе около 3-4 минути докато лука започне да омеква. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути. След това, прибавете нарязания патладжан за около 3-4 минути, докато омекне. Сложете доматите (нарязани на кубчета), останалия бульон и подправките.

Покрийте с капак, намелете котлона на ниска степен и гответе около 20 минути докато се сготви патладжана. Разбърквайте от време на време.

След като зеленчуците са готови, махнете тигана от котлона и добавете сол и черен пипер на вкус.

Накрая добавете кус куса към зеленчуците и разбъркайте.

Завършете с няколко листа от босилек.

Добър апетит!

Рецептата е подходяща, когато имате кус кус и зеленчуци по избор във вашия индивидуален хранителен режим.