Салата с ментово песто

Продукти:

  • За 2 порции:
  • 150 г паста ОРЗО (арпа). Може и български кус кус
  • 1/2 краставица
  • 1 домат
  • 2-3 бр. целина стъбла
  • 1 бр. червена чушка
  • 1/2 бр. червен лук
  • За пестото:
  • 1 връзка прясна мента
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 80 г твърдо сирене
  • 50 г крема сирене
  • 30 г орехи запечени
  • 20-30 мл лимонов сок (от половин лимон)
  • сол и пипер на вкус
Инструкции:

Сварете пастата до готовност, измийте със студена вода и разбъркайте с една лъжица зехтин.

Нарежете краставицата, целината и чушката на малки кубчета. Разделете доматите на четвъртини, отделете семената и вътрешността и нарежете месестата част на кубчета. Запазете вътрешността. Накълцайте червения лук много на ситно.

Отделете листата на ментата и магданоза и ги смесете с начукания чесън, останалия зехтин, 2-3 лъжици вода, вътрешността от доматите и крема сирене. Пасирайте до желаната консистенция. Добавете твърдото сирене и ядките и пасирайте още малко.

В купа смесете студената паста, нарязаните зеленчуци и пестото. Добавете пестото лъжица по лъжица на вкус –  не е задължително да използвате цялото количество. Овкусете със сол, пипер и лимонов сок.

Добър апетит!

Кратко описание
recipe image
Рецепта
Салата с ментово песто
Публикувана на
Време за подготовка
Време за готвене
Общо време
Рейтинг
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)