skip to Main Content

Салата с ментово песто

Беше ли полезно? Оценете ни!

0 / 5

Салата с ментово песто

Продукти:

  • За 2 порции:
  • 150 г паста ОРЗО (арпа). Може и български кус кус
  • 1/2 краставица
  • 1 домат
  • 2-3 бр. целина стъбла
  • 1 бр. червена чушка
  • 1/2 бр. червен лук
  • За пестото:
  • 1 връзка прясна мента
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1-2 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 80 г твърдо сирене
  • 50 г крема сирене
  • 30 г орехи запечени
  • 20-30 мл лимонов сок (от половин лимон)
  • сол и пипер на вкус

Метод на приготвяне:

Сварете пастата до готовност, измийте със студена вода и разбъркайте с една лъжица зехтин.

Нарежете краставицата, целината и чушката на малки кубчета. Разделете доматите на четвъртини, отделете семената и вътрешността и нарежете месестата част на кубчета. Запазете вътрешността. Накълцайте червения лук много на ситно.

Отделете листата на ментата и магданоза и ги смесете с начукания чесън, останалия зехтин, 2-3 лъжици вода, вътрешността от доматите и крема сирене. Пасирайте до желаната консистенция. Добавете твърдото сирене и ядките и пасирайте още малко.

В купа смесете студената паста, нарязаните зеленчуци и пестото. Добавете пестото лъжица по лъжица на вкус –  не е задължително да използвате цялото количество. Овкусете със сол, пипер и лимонов сок.

Добър апетит!

Други свързани статии:

Още от Топ форма

Глутенът – опасен или не?

  Продължаваме темата за хранителните непоносимости и алергии с темата за глутена. Само преди десетина години, малко хора знаеха какво точно е глутен. Днес, безглутеновата диета е една от най-популярните. Някои твърдят, че безглутеновата диета е идеална за отслабване, други…

Прочети още

Наднорменото тегло и затлъстяването са едни от водещите фактори за тежко протичане на COVID-19, както и за множество други здравословни проблеми. Какви са причините и какво можем да направим?

Прочети още
Back To Top