Първата стъпка при приготвянето на рецептата за рататуй с картофи е да сварите картофите до полуготовност. След това ги обелете и нарежете на шайби с дебелина не повече от 0.5 см.
Нарежете тиквичките и патладжана на шайби със същия размер. Нарежете морковите и чесъна на дребно, а лука на полумесеци.
Маркирайте тиквичките и патладжана на грил тиган (може и на плосък тиган със съвсем малко зехтин).
Задушете морковите с чесъна и лука в една с.л. зехтин и 1 с.л. червен пипер.
Пасирайте доматения сос.
Накрая загрейте фурната на 180°. В тавичка сложете доматения сос на дъното, разпределете върху него задушените лук, моркови и чесън и натрошеното сирене. Добавете подправките, сол и пипер на вкус. Наредете отгоре като керемиди шайбите картофи, тиквички и патладжан. Добавете бульона и печете за 15 мин. в предварително загрятата фурна.
Добавете настъргания кашкавал и печете, докато стане златист – около 10 мин.
Добър апетит!
Рецептата е подходяща, когато имате картофи, сирене и зеленчуци по избор във вашия индивидуален хранителен режим.





